Panoráma a szaunából

null
Mondhatnánk békebelinek, esetleg retrónak azt a miliőt, amivel a balatongyöröki Hotel Panoráma fogadja a vendégeit, de azonnal hozzá kell tennünk, hogy ebben az esetben nem holmi trendkövetésről van szó, hanem arról a családiasságról, bensőséges nyugalomról, ami felér egy fél gyógyulással.
null
Mondhatnánk békebelinek, esetleg retrónak azt a miliőt, amivel a balatongyöröki Hotel Panoráma fogadja a vendégeit, de azonnal hozzá kell tennünk, hogy ebben az esetben nem holmi trendkövetésről van szó, hanem arról a családiasságról, bensőséges nyugalomról, ami felér egy fél gyógyulással. A többi - tehát a rekreáció, a wellness élmény és a korszerű vendéglátás - annak az összeszokott csapatnak köszönhető, melynek élén Bangó László ügyvezető igazgató áll.

Tagadhatatlan, hogy ilyen panorámával kevés szálloda rendelkezik. Ami vonatkozik a balatoni látképre éppúgy, mint arra, hogy a szauna felső padjáról egy ablakon keresztül ugyanabban az élményben lehet részünk. Előbbi a hajdani bányászüdülő építőinek, utóbbi viszont a felújítást végig felügyelő igazgató kreativitásának köszönhető. Csakúgy, mint a szocreálos időkből megmentett és újrahasznosított márványlapok, melyek decens eleganciát kölcsönöznek a lobbynak. Az ő értékmentő szemléletének köszönhető az is, hogy a hajdan kötelező mozgalmár mozaikkép apró elemeiből új alkotás született - ez a medencerészleg balatoni feelingjét teszi teljessé. De hasonló módon menekült meg az enyészettől az akkor még szorgalmasan olvasó beutaltak könyvtárkészlete, amely hangulatos, kényelmes olvasósarokban várja a kötetek újra-felfedezőit. Apró, de hasznos figyelmesség, hogy az uszodához a galériaszinten is vezet út - magyarán, ellentétben számos négycsillagos hotellel, nem feltétlenül kell a recepció előtt elvonulnunk fürdőköpenyesen.

null
Tudjuk jól, az átalakítás sokkal nehezebb, mint újat építeni, ezért nagyobb kihívás mind a kivitelezőnek, mind a megrendelőnek egyaránt. Az egyen barakk típusú hajdani vállalati üdülő épülete emelettel, nagyobb teraszokkal, két légterű családi szobákkal, új dizájnnal gazdagodott követve ezzel a modern kor igényeit: 2006-tól így lehetővé vált az egész éves működés, azaz a nyaralás mellett a téli időszakban is lehetőséget nyújt az aktív kikapcsolódásra. (A 70 szoba mindegyike egyedileg légkondicionálható, erkélyes, fürdőszobás, hűtővel, rádióval, televízióval és telefonnal felszerelt.) A családbarát szálloda wellness és fitness részlege révén vonzó pihenőhely lehet az őszi-téli időszakban is, ám egy újabb fejlesztés révén 2011-től immár gyógyturistákat is fogad.

null
A szálloda vendégei - a tulajdonos Magyar Villamos Művek dolgozóin kívül bárki, aki gyógyító rehabilitációra szorul - különböző terápiás csomagokat vehetnek igénybe. Ebben szerepel orvosi vizsgálat, állapotfelmérés, melynek megfelelően egyéni fizioterápiás tervet dolgoznak ki, függetlenül attól, hogy beutalóval, vagy anélkül érkezett a vendég. Egyhetes, tíznapos és kéthetes időtartamra szólnak a kezelések, melyek aránya megoszlik az elektroterápia, a mozgásterápia, a masszázs, a pakolások és az ergoterápia között. Ezek együttesen ugyanúgy hatásosak a foglalkozásukból, az életkorukból adódóan rászorultak számára, mint sportolóknak, vagy azoknak, akik meglévő egészségi állapotukat szeretnék megőrizni. Minthogy a praktikusan kialakított medencekomplexum nem termálvizes, olyan vendégek is kaphatnak kezeléseket - hidroterápiát, vízi tornát, aquafitneszt, gőz és hagyományos szaunázást -, akik szív- és érrendszeri betegségben szenvednek.

A "ha a vendégnek jó, nekünk is jó" filozófia jegyében a pusztán rekreációs céllal ide érkezők sem csalatkoznak: a ma oly divatos, ám sokszor idegesítő moderálás nélkül, mégis diszkrét, barátságos rendelkezésre állással a három csillag mögé biggyesztett plusz bőven beillik egy újabb csillagnak a hotel kategória besorolásában. Kifejezetten jó érzés töltött el, hogy noha egy történelmi borvidék szomszédságában pihentünk, nem akartak mindenáron borkóstolókra rávenni - Bangó úr, aki egyébként megbecsüli és értékeli a jó nedűt, a céges partik esetén sem tartja éjfélig nyitva a wellnesst, nem titkoltan óva ezzel jó hangulatba került vendégei testi épségét. Az is szimpatikus, hogy - megint csak ellentétben a beidegződésekkel - tartva magát a wellness alapgondolatához, a svédasztalos félpanzió nem csábít korlátlan bűnözésre: a kitűnő magyaros konyha remekei mégis minden igényt kielégítenek.

null
Józanság, mértéktartás, odafigyelés - talán ezek lehetnek egy nem a hagyományos, vagy divatos balatoni üdülőcentrumok sorába tartozó hotel eszközei a vendégek oda- és visszacsábítására. Esetleg az az értékközpontú szemlélet, amely többek között azt is lehetővé teszi, hogy a balatongyöröki iskolások télvíz idején a szálloda medencéjében úszkálhassanak. Nem utolsó sorban pedig az a természetközeliség, ami óhatatlanul dolgaink újragondolására sarkall. Hogy ne csak a testünk pihenjen, hanem a szellemünk is harmóniára leljen.

Tóth Gábor Ákos

Cím: 8313, Balatongyörök, Petőfi utca 5.
E-mail: info@hotelpanorama.hu
Telefon: 00-36-83/349-524, 06-30/552-1632
Fax: 00-36-83/346-010