Pihenés vidéken

null
Az amerikai lakberendezési stílusok közül az egyik legnépszerűbb a country vagy cottage stílus. A kényelmes, barátságos lakások nem csak vidéken, de a kertvárosi családi házakban is igen közkedveltek.
null
Az amerikai lakberendezési stílusok közül az egyik legnépszerűbb a country vagy cottage stílus. A kényelmes, barátságos lakások nem csak vidéken, de a kertvárosi családi házakban is igen közkedveltek.

Az amerikai vidéki otthonok berendezése a bevándorlók anyaországi stílusát, az angol vidéki stílust követi. Lényeges vonásaikban szinte megegyeznek, de az amerikai egyszerűbb, kevésbé rafinált. Több házilag is elkészíthető, termésekből, virágokból készült dekorációs elemet használnak, ugyanakkor kevesebb valódi régiséget találni. A kevésbé tehetős, alapvetően földművelésből élő emberek otthonaiból ered, ezért célszerűség és takarékosság jellemzi. Szellemiségében rokon az európai biedermeierrel, mivel egy polgárosodó réteg igényét szolgálta ki: kényelmes és csinos, ugyanakkor jól használható, olcsó és tartós berendezést készíttettek maguknak.

null
A jó minőségű alapanyagokból készült darabokat, legyenek azok bútorok vagy textíliák, sohasem dobták ki. Ha valami nagyon elhasználódott vagy tönkrement, átalakították, és más formában használták tovább. Így gyakran kerül egymás mellé régi és új, átformált és eredeti, kopott és elegáns. Az amerikai vidéki stílust kellemes lazaság: "casual look", azaz hétköznapiság jellemzi. Az egyszerű formák uralkodnak visszafogott díszítéssel. Kerülik az ünnepélyességet, a hivalkodást és a formalitást. A hangsúly a családon, a kötetlen együttléten van. Épp ezért kiemelt jelentőségűek a közös terek: az ebédlő és a nappali, mely gyakran egy térben kap helyet.

null
Egy vidéki otthonban szinte minden kéznél van, szeretnek mindent elöl tartani. Sok a nyitott polc, pohárszék, a ruháknak fogasok, akasztók, melyeken a használati tárgyak dísztárgyként is funkcionálnak.

A vidéki életet általában a nyugalmas ráérősség, a csendes békesség jellemzi. Így a berendezésben szinte minden a pihenést és a kellemes időtöltést szolgálja. Az ágyon, a kanapékon és a fotelekben sok-sok párna és takaró található, hogy olvasgatás közben se fázzunk, illetve bármikor lehessen szundítani egy kicsit. Jellemző berendezési tárgy a kisasztal, melyek virágállványként, lámpatartóként, általános lerakóként szolgál. Ide lehet tenni az éppen olvasott könyveket, folyóiratokat, teásbögrét, illatmécsest, kinek mi kell ahhoz, hogy igazán jól érezze magát.