Trükkök-tippekHirlevél

Trükkök-tippek

Megfizethető "afrodiziákumok"

null
Az arab stílusú otthonok között a perzsa otthon megteremtése azt jelenti, hogy mindenből a legszebbet, legfinomabbat, a legkidolgozottabbat kell választani. A szőnyegek és a faragott bútorok mellett a megfelelő dísztárgyak biztosíthatják az igazi perzsa miliőt.

A perzsaszőnyeg fogalma már a 16. század óta ismert volt Európában, hiszen a virágzó perzsa műhelyek termeléséből jutott bőven exportra is. A selyem- vagy gyapjúszálakból csomózott, több mezőre osztott, apró mintás szőnyegek az idők során több lakberendezési stílus méltó kiegészítőivé váltak. Az arabeszkek, geometrikus vagy virágminták mellett állatokat, vadászjeleneteket is ábrázoltak.

null
A mai szőnyegkészítők a régi, már jól ismert minták mellett új, modern mintákat is készítenek. A bonyolult, aprólékos minták elkészítése bizony nem könnyű feladat, így ezek a szőnyegek igen értékesek. Az európai otthonokban egymás mellé helyezték őket, hogy jól láthatóak legyenek, illetve egy helyiségbe csak egy-egy darabot tettek. A perzsa otthonban, mecsetben a szőnyegeket átfedéssel rakják le, hogy az alatta lévő padló ki se látszik. Persze a legdrágább, legszebb darabok kerülnek legfelülre, hogy gyönyörködhessenek bennük.

Erre helyezik azt a kevés bútort, alacsony asztalokat, zsámolyokat, rövid lábú kerevetet, melyet használnak. A bútorok gazdag faragással, berakásokkal készülnek. Különféle színű fákat, gyöngyházat, elefántcsontot, csontot, sárgarezet használnak. Ezekből hatot választanak, három világosat és három sötétebbet fognak össze, az így létrejött lapocskákkal díszítik a kereteket, de olykor egész felületeket is. Gazdag faragással díszítik az ajtókat és az ablakkereteket, de az ablakokat is díszes rács fedi. A bútorok mellett sok-sok párna, takaró szolgálja a kényelmet. Ezek is selyemből vagy bársonyból készülnek, és többnyire hímzettek.

null
Nagyon mutatósak a különféle fémtárgyak. A vésett felületű, gazdagon díszített, apró mintás karcsú sárgaréz kancsók (az eredeti darabok arany- és ezüstberakással készültek), vagy gyertyatartók, melyek formája leginkább egy minaretre emlékeztet, a különféle edények, csészék. Gyönyörű díszítést kaptak a perzsa fegyverek: pajzsok, kardok, páncélzatok. Kalligráfiákat, Korán-idézeteket és jókívánságokat, fantáziadús virágmintákat véstek a felületükre.

Nyomtatásra és gyengén látóknak!

Cikk információk:

Cím: Megfizethető "afrodiziákumok"
Dátum: '12.07.01
Kategória: Trükkök-tippek
Következő cikk: » Ötletek a természetből
Előző cikk: « A szecessziós enteriőr kellékei

Kezdőlap

Hirdetés

Partnereink:Minőségi parókák

Megrendelés: