SztárnegyedHirlevél

Sztárnegyed

Mozart-dallamok korhű szerelmese

null
Megjelent a világszerte ismert fiatal magyar hegedűművész első DVD-je a Hungarotonnál. Mozart valamennyi hegedűre és zenekarra írt versenyműve hallható a két, összesen négy óra játékidejű korongon. Kelemen Barnabással ez alkalomból beszélgettünk.

- Miért esett a választása Mozartra?

- A Művészetek Palotájában 2006-ban, a Mozart-év keretében rendezték meg a két hangversenyt, amelyen a DVD is készült. A Mozart-éven kívül talán fontosabb indok Mozart zenéje iránt érzett végtelen odaadásom és szeretetem.

- Miért DVD-n örökítették meg ezeket a hangversenyeket, és miért nem CD-n?

- Kétségtelen, hogy a CD-hallgatásnak vannak előnyei, de ha láthatjuk is az előadást, az talán még több élményt nyújthat. A látvány mellett azt is fontosnak érzem, hogy koncertfelvételről van szó, aminek köszönhetően a hallgató jobban azonosulhat a koncerttel, a művész részéről pedig olyan megismételhetetlen pillanatokat őrizhet meg egy ilyen felvétel, amelyek a stúdiómunka során nem biztos, hogy létrejöttek volna. Nagyobb a kockázat, s nem állítom, hogy a DVD mentes a hibáktól, azonban olyan szépségeket adhat, amelyeket egy lemezfelvételen készült CD talán nem.

- A DVD-n bónuszként szereplő interjúban említi, hogy élete egyik legnagyobb és legszebb feladatát jelentette ez a 2006 májusában tartott két hangverseny.

- Legszebb, mert - mint említettem - rajongok Mozartért. Technikailag pedig nagy vállalkozás volt, hiszen az egyik hangverseny keretében három hegedűversenyt és a Sinfonia concertante kettősversenyt játszottam el, a másikon pedig a két nagy hegedűversenyt, egy kettősversenyt, valamint három különálló tételt. Ez azért is különleges, mert nem tudok arról, hogy két koncertbe sűrítve valaki is eljátszotta és felvette volna Mozart összes hegedűs versenyművét - embert próbáló hangversenyek voltak!

- Ráadásul - a kettősversenyeket nem számítva - kívülről játszotta ezeket az alkotásokat. Nem félt, hogy memóriazavar lepi meg? Hiszen élő DVD-felvételről volt szó...

- Nem féltem, hiszen az Erkel Ferenc kamarazenekarral is már sokszor játszottuk, gyakoroltuk a műveket. Nem tagadom azonban, hogy izgatott voltam, de ez egészséges, hasznos izgatottság volt, a zenei produkciót segítő, teljesítményt növelő izgulás.

A hegedűversenyeket saját kadenciáival játszotta. Miért?

- A nagy romantikus iskolát képviselő hegedűművészek - például Heifetz vagy Joachim - virtuóz, néhol bombasztikus megoldásai helyett szerettem volna korhű kadenciákkal megszólaltatni ezeket a műveket. A hegedűversenyekben azonban Mozart nem komponálta meg ezeket a hagyományosan virtuóz képességeket előtérbe állító szakaszokat. Számomra a kiindulási pontot Mozart zongoraversenyei jelentették, amelyekhez gyakran rendkívül egyszerű, de a romantikusokénál semmivel sem kevésbé hatásos kadenciákat írt a szerző.

Tóth Gábor Ákos

Nyomtatásra és gyengén látóknak!

Cikk információk:

Cím: Mozart-dallamok korhű szerelmese
Dátum: '08.01.27
Kategória: Sztárnegyed
Következő cikk: » Jaksity Kata: a család logisztikusa
Előző cikk: « Jung Zseni AKTuális

Kezdőlap

Hirdetés

Partnereink:Minőségi parókák

Megrendelés: