SztárnegyedHirlevél

Sztárnegyed

Györgyi Kálmán "gyűjteménye"

A jelenleg minisztériumi főtanácsadóként dolgozó Györgyi Kálmán ősei 1720 táján Tirolból települtek át Magyarországra, később pedig a família nem egy neves művészt is adott az új hazának. Ezek után nem csoda, ha a nyugalmazott főügyész otthona olyan, mint egy történelmi "emlékhely", ahol minden tárgynak megvan a maga története.

"Megdöbbentő élmény volt, amikor találkoztam életem legjobb Széchenyi-portréjával, amelyről kiderült, hogy a dédapám, Giergl, azaz Györgyi Alajos festette" - idézi fel a találkozást a dicső ősökkel. A korának egyik legjelesebb biedermeier portréfestőjeként számon tartott felmenő híres mágnáscsaládok tagjait örökítette meg, s ebből tartotta el a családját. A kései utód nagy becsben tartja a generációk által átörökített tárgyakat, mindhez fűzi valamilyen személyes emlék.

Györgyi Kálmán fontosnak tartja bizonyos hagyományok életben tartását. Mint mondja, az igazán fontos, személyes leveleket mai napig nem számítógépen, hanem kézzel írja - mégpedig töltőtollal. "Feltételezem, hogy a címzett az írásomból is ki tud olvasni valamit a szavak értelmén túl" - vall e szokás indítékáról. Számtalan töltőtolla közül az egyik legbecsesebb darabot, egy Montblanc Meisterstück modellt a hatvanadik születésnapjára kapta a volt egyetemi csoporttársaitól. Később ez a töltőtoll szetté egészült ki egy azonos márkájú golyóstollal, melyet 1999-től mondhat a magáénak. "A Nemzetközi Büntetőjogi Társaság Budapesten megrendezett centenáriumi kongresszusának előkészítéséért kaptam" - emlékszik vissza, hozzátéve, hogy bár szépnek tartja ezt is, a fentebb említett megfontolások miatt még egy sort sem írt vele.

A díjakkal, kitüntetésekkel amúgy ambivalens a viszonya, de ezek között is van olyan, amely éppen az adományozó személye révén maradt emlékezetes. Ilyen a Német Szövetségi Köztársaság Érdemrendjének Nagykeresztje a csillaggal, amelyet 1994-ben Roman Herzog államelnöktől vehetett át. A kitüntetés mellé adományozott oklevél tanúsága szerint a két ország közötti kapcsolatok ápolásáért kapta ezt az akkori legfőbb ügyész, de szerinte lényegében azt honorálták, hogy a rendszerváltáskor teljesen padlón lévő magyar ügyészi szervezetet rövid időn belül sikerült működőképessé tennie és újjászerveznie - éppen a német tapasztalatok felhasználásával.

Szintén ajándékként érkezett otthonába az a könyvészeti szépség, amely a Károli Gáspár féle Biblia művészi reprint kiadása. Az ajándékozó nem más, mint a teniszpartnerek egyikének, Harcsár Istvánnak a felesége, aki a Balassi Kiadó szerkesztőjeként hívta fel Györgyi Kálmán figyelmét erre a korlátozott számban megjelent ritkaságra.

Tóth Gábor Ákos

Nyomtatásra és gyengén látóknak!

Cikk információk:

Cím: Györgyi Kálmán "gyűjteménye"
Dátum: '07.12.28
Kategória: Sztárnegyed
Következő cikk: » Jung Zseni AKTuális
Előző cikk: « A svédmagyar

Kezdőlap

Hirdetés

Partnereink:Minőségi parókák

Megrendelés: