SztárnegyedHirlevél

Sztárnegyed

A svédmagyar

Emri Gussi hétévesen, 1956-ban került Svédországba, akkor még Emri Gyulának hívták, vagyis Gyuszinak. Nevét akkor ismerte meg igazán az ország, amikor az egyik mobilszolgáltató vezéreként szinte nap mint nap szerepelt a médiában.

Előtte azonban több évig az itteni IKEÁ-t vezette, miután Svédországban a Wallenberg családi vállalkozásokban tanulta az üzleti mentalitást, ahol az a kulcsszó, hogy működni, működtetni, de közben nem látszani. A svéd viselkedéskultúra egyébként is a visszafogottságra épül. Alapelvük, hogy semmit nem visznek túlzásba. "Van bennük egy kellemes távolságtartás. Nem kutakodnak, tiszteletben tartják egymás magánszféráját. Nem kifelé élnek, ami például nálam azt jelenti, hogy én nem azért vettem a házamat, hogy azzal reprezentáljak, hanem mert jól érzem magam benne. Sokat gondolkodtam, hogy miért ilyenek a svédek. S arra jutottam, hogy legfontosabb számukra biztosítani a jövőt a következő generációknak. Ami egy mindenkori felelősségteljes jelent követel meg."

Mint mondja, Magyarországon még mindig meg tud lepődni. Amikor például télen nyitva tartják az ablakot, mert túlfűtenek. Svédországban ilyen pazarlás elképzelhetetlen. Már csak azért is, mert egy svéd tudja, ha például szemetel, akkor azt adópénzből fogják feltakarítani. Nem csoda, ha itt-tartózkodásuk első félévében Emri Gussi fia és a felesége minden hétvégén pakoltak, hogy mennek vissza. Aztán mégis maradtak. Olyannyira, hogy barátaikkal megalapították az Anonymus borászati vállalkozást. A kanadai, angol és svéd tulajdonosok között akad pezsgőgyáros éppúgy, mint a hajdani Abba együttes egyik férfitagja.

Amíg a munkája Magyarországhoz kötötte, svédországi otthonukban átlagosan öt-hat hetente fordultak meg. Minden évben legalább két hetet ott nyaralnak, helyesebben telelnek, mert leginkább karácsonyra esik ez az időszak. Amikor az életminőség tárgyi kellékeiről faggatjuk, magától értetődően említi, hogy az autója, a telefonja is arról a tájékról származik. De ha azt kérdezik tőle, hogy svéd vagy magyar-e, akkor azt szokta válaszolni, hogy igen. Azaz mindkettő. "Ha Svédországban a boltban látok magyar kolbászt, egészen biztos, hogy nem fogok franciát venni. A kedvteléseim is ezt a kettősséget tükrözik. Imádok főzni, mi több, mosogatás közben jól el tudok morfondírozgatni dolgokon."

Nyomtatásra és gyengén látóknak!

Cikk információk:

Cím: A svédmagyar
Dátum: '07.12.10
Kategória: Sztárnegyed
Következő cikk: » Györgyi Kálmán "gyűjteménye"
Előző cikk: « Judith Miller stílusa és formái

Kezdőlap

Hirdetés

Partnereink:Minőségi parókák

Megrendelés: