SztárnegyedHirlevél

Sztárnegyed

Judith Miller stílusa és formái

A napokban Budapesten járt a világ egyik legismertebb antikvitás-szakértője, több mint 100 könyv szerzője, szerkesztője, aki a Geopen Könyvkiadónál megjelent Stílus és forma című, az iparművészet képes enciklopédiájának számító munkájának bemutatójára érkezett. A Stílus és életmód megragadván a kivételes lehetőséget, az Elite Event szervezte tájékoztatón interjút készített Judith Millerrel, az antikvitások világhírű gurujával.

- Feltételezem, hogy a szép tárgyak szeretetét a szülői házból hozta magával...

- Szó sincs róla, a szüleim az 1950-es évek átlagembereként inkább szabadultak az előző generációk holmijaitól. Az, hogy régiségeket gyűjtsenek, nagyon messze állt a gondolkodásuktól.

- Netán a rokonságból valaki oltotta be?

- Az a helyzet, hogy gyerekkorom óta érdeklődtem a történelem iránt, és amikor az 1960-as években az edinburgh-i egyetemre jártam, annyira beleszerettem a kék-fehér kerámiákba, hogy elkezdtem azokat gyűjteni. Megszállottan jártam a város ószeres boltjait és bolhapiacait, de nem lévén gazdag szülők gyereke, sosem engedhettem meg magamnak drága darabok vásárlását. Viszont módszeresen kutattam az apránként gyűlő holmik múltja, történelme után, bújtam a művészettörténeti könyveket, katalógusokat, aukciókra jártam és rendszeres látogatója voltam a helyi zsibvásároknak.

- Tudjuk jól, hogy a nagy fogások ideje lejárt...

- Ez nem igaz, csak messzebb kell utazni egy-egy régi szép darabért.

- Mennyi időt tölt távol az otthonától?

- Évente mintegy három hónapot. De ebben benne vannak a könyvbemutatók és az előadások is.

- Nehéz lehet a férjének egyeztetni önnel.

- Valóban, hiszen ő meg építészeti könyveket ír, ami szintén utazással jár. Egyébként elég edzett már, szerintem csak megszokásból mondja, hogy ne vigyek haza semmit. Mire azt szoktam mondani, jó-jó, csak egy széket. Ennélfogva az ebédlőasztalunk körül tíz különböző szék várja a vendégeket. Lehet, hogy szentségtörésnek hangzik, de én nem vagyok a készletek, a teljes garnitúrák híve. Nálunk jól megfér egymás mellett a 17. századi antik bútor a kedvenc szecessziós darabjaimmal… mindehhez kortárs festők képei díszítik a falakat.

- Szokott eladni is a régiségekből?

- Nagyon ritkán. Inkább kölcsönbe, mondjuk filmforgatáshoz. Mégsem dagad ki a ház, mert az ember ízlése idővel szofisztikálódik. Egyre inkább törekszem a nagyon különleges darabok begyűjtésére.

- Észak-Londonban él férjével és három gyermekével egy szépen felújított Edward-kori házban. Eszébe jut olykor az egyetemista önmaga, aki néhány fillérrel a zsebében járja az ószeres boltokat?

- Olyannyira igen, hogy a kék-fehér kerámiák ma is a kedvenceim. A múlt iránti nosztalgia és megszállottság mellett nagyon fontosnak tartom a rendszeres múzeumba és aukciókra való járást, a tájékozódva tanulást, a személyes tapasztalatokat. Ezek nélkül nem is igazi gyűjtő az ember, nem alakulhat ki benne kellő hozzáértés és érzék.

Tóth Gábor Ákos

Nyomtatásra és gyengén látóknak!

Cikk információk:

Cím: Judith Miller stílusa és formái
Dátum: '07.11.27
Kategória: Sztárnegyed
Következő cikk: » A svédmagyar
Előző cikk: « Az új Playmate otthona

Kezdőlap

Hirdetés

Partnereink:Minőségi parókák

Megrendelés: