A hónap stílusaHirlevél

A hónap stílusa

Emancipált art deco

Az utóbbi évek egyik legnépszerűbb történeti stílusa az art deco. Az 1920-30-as évek bútorai, lakberendezési és használati tárgyai manapság is igen divatosak és kelendőek. Az I. világháború okozta sokk után újjáéledő, lendületes technikai fejlődés, a sebesség kultusza, a metropoliszok kialakulása, az emancipált nő megjelenése, mind olyan folyamatok, melyek máig sem zárultak le.

Az art deco a francia art décoratif kifejezés rövidítése, mely iparművészetet jelent. Már a 20. század első évtizedeiben is készültek art deco stílusú tárgyak, az irányzat első hivatalos bemutatkozása azonban 1925-ben volt, a Párizsban rendezett ipari és iparművészeti világkiállításon. Ez a stílus tehát Franciaországból indult, a tömegkommunikáció és a turizmus fejlődésének köszönhetően hamar elterjedt egész Európában. Ez volt a rádió, a különböző vasút- és hajózási társaságok aranykora. Számos amerikai utazott hosszabb-rövidebb időre Párizsba szórakozni, a legújabb divat szerinti ruhákat, kiegészítőket vásárolni, illetve sok európai vándorolt ki, köztük jó néhány neves építész és lakberendező. A harmincas évek elejére már az egész világ art deco lázban égett Rio de Janeirótól Tokióig.

A korábban a nagyközönség általános nem tetszését kiváltó avantgárd művészeti irányzatok, a kubizmus, a futurizmus, a konstruktivizmus lassan polgárjogot nyertek. Formaviláguk, színviláguk az iparművészetben és az építészetben is megjelent. A modernségre, az újdonságra egyre inkább nyitott közönség köreiben óriási sikert arattak az absztrakt képek világát idéző szőnyegek, bútorszövetek, a konstruktivista szoborra emlékeztető bútorok, lámpák, dísztárgyak. Az art deco ugyanakkor nem tagadta meg a korábbi irányzatokat: a klasszicizmust, a biedermeiert, a neobarokkot, a szecessziót sem. Hatott rá az afrikai, ázsiai gyarmatok bennszülött művészete, az ókori egyiptomi művészet. A sokféle forrás változatos szín- és formavilágot eredményezett.

Ez volt az emancipált nő megjelenésének kora. A nők választójogot kaptak, saját cégeket alapítottak, autót vezettek, dolgozni jártak, esténként egyre rövidebb szoknyájukban rövidre vágott hajukat hajpánttal díszítve táncoltak, cigarettáztak és ittak. Az új nőideál nem csak a ruha- és ékszertervezők fantáziáját mozgatta meg, de az art decós dísztárgyak kedvelt témája is lett.

Nyomtatásra és gyengén látóknak!

Cikk információk:

Cím: Emancipált art deco
Dátum: '13.01.01
Kategória: A hónap stílusa
Következő cikk: » Trendkövető urban
Előző cikk: « Jeges high-tech

Kezdőlap

Hirdetés

Partnereink:Minőségi parókák

Megrendelés: