SztárnegyedHirlevél

Sztárnegyed

Ragályi Elemér: fókuszban a család

A világhírű operatőr szerint a gyereknevelésben nem a svájci modell a követendő, ahol a gyereknek mindent a nulláról kell kezdeni. "Ma már mindketten tudjuk, hogy a segítség csak egy pontig működik, hiszen hiába ajánlom én őt, ha a producerek másban gondolkodnak. Korábban viszont a lehetőségek olyan tárházát mutathattam meg neki, amelyből aztán tehetsége és szorgalma alapján válogathatott."

- A művészcsaládok gyerekneveléséről, finoman fogalmazva, megoszlanak a vélemények.

- Szerintem minden olyan foglalkozás beleesik, ahol az ember ideig-óráig távol lenni kényszerül a családjától. Én hiszem azt, hogy a gyereknevelésnél nem döntő szempont a napi jelenlét. Nem a mennyiség, hanem a minőség a fontos. Sokáig vártam a családalapítással, s végül egy szerencsétlen egészségügyi probléma adta meg a döntő lökést. Harminchét évesen fel kellett tennem magamnak a kérdést, hogy mi az, amit magam után hagyok majd. Egy halálközeli állapotban hiába tettem oda a sikeres celluloidszalagokat, meg kellett állapítanom, hogy legfeljebb egy szócikkely leszek a filmlexikonban. Lényegében akkor született meg bennem az olthatatlan vágy egy gyermek után.

- Ezek után nem akarta agyonszeretni a fiát?

- Maximálisan élveztem e helyzet minden pillanatát. A világ minden sarkába elcipeltem, és minden filmes nagyságnak bemutattam. De még fontosabb, hogy olyan közeli barátságba került a kamerával, amely szinte előre kirajzolta a jövőjét. Közben persze arra is felhívtam a figyelmét, hogy ezen a pályán tízből talán, ha ketten lesznek sikeresek, és nem biztos, hogy ő benne lesz ebben a kettőben.

- Felróható-e az apának, ha azonos pályán mozgó csemetéjét igyekszik mind hatékonyabb hátszéllel segíteni?

- Szerintem nem. Hozzáteszem, a mindenkori stáb előtt sokkal szigorúbbnak kell mutatkoznom vele, mint azt szívem szerint tenném. De arra is akadt példa, amikor egy pillanatra elvesztettem a szakmai objektivitásomat és megvédtem őt egy akadékoskodó rendezővel szemben.

- Sokat dolgoznak együtt, amikor nyilván háttérbe szorul a privát szféra. Ott mennyire intenzív a kapcsolatuk?

- A mi szeretetünk igazából néma, magyarán nem mondjuk ki, viszont elég jól metakommunikáljuk. S bár a fiam már külön él, a vasárnapi ebédek szentsége azért töretlen maradt.

Tóth Gábor Ákos

Nyomtatásra és gyengén látóknak!

Cikk információk:

Cím: Ragályi Elemér: fókuszban a család
Dátum: '07.10.28
Kategória: Sztárnegyed
Következő cikk: » Az új Playmate otthona
Előző cikk: « Öttusázó sportdiplomata

Kezdőlap

Hirdetés

Partnereink:Minőségi parókák

Megrendelés: