SztárnegyedHirlevél

Sztárnegyed

Öttusázó sportdiplomata

Vörös Zsuzsanna mostanában a versenyek mellett sportdiplomáciai feladatokat is ellát - kiváló öttusázónk a Budapesti Olimpiai Mozgalom alapító tagjaként népszerűsíti a coubertaini eszmét. Mindeközben, saját bevallása szerint, egyre többet gondol az aktív sportpályafutás utáni időszakra is...

- Tősgyökeres fehérváriként hogy érzi magát egy budapesti mozgalomban?

- Ez így fel sem merült bennem. Ebben az esetben én egy Európa-, világ- és olimpiai bajnok versenyző vagyok, aki lehetségesnek tartja, hogy Magyarország fővárosa sikerrel pályázzon az olimpiai játékok megrendezésére. Ezért is örültem a felkérésnek, hogy éppen én legyek a mozgalom egyik "arca".

- Ennyi éremmel a nyakában szerintem elég kapós lehet mostanában.

- Csalódást kell okoznom, mert az öttusa még mindig nem tartozik azon sportágak közé, ahol az embert elhalmoznák ajánlatokkal.

- Egy kislánynak mekkorát kellett álmodnia ahhoz, hogy egy akkor még meglehetősen férfias sportágat, az öttusát válassza?

- A dolog ennél prózaibb, én ugyanis az öttusába belesodródtam. Úgy kezdődött, hogy a házunkkal átellenbe odaköltözött a későbbi edzőm. Akkortájt még kosaraztam, számítástechnikai szakkörbe jártam, egyszóval mindenevő voltam. Aztán egyszer szólt, hogy nézzek meg náluk egy edzést...

- Ez mikor történt? És főként mitől csábult el?

- Tizenhét évvel ezelőtt azt gondoltam, hogy megtanít tisztességesen úszni. De ami ott tartott, az végül is a sportág változatossága és a jó társaság volt.

- Mikor érezte először azt, hogy jól döntött?

- A nagy áttörés 2002-ben volt. Azt hiszem, akkorra értem be, mint versenyző. Az első felnőtt világbajnoki ezüstérmem 1998-ban, az arany rá egy évre született, 2000-ben Európa-bajnok lettem, ám ez után jött egy hatalmas pofon, az olimpiai 15. helyezés, ami egy nagyon mély gödörbe taszított. Több mint egy évig tartott, amíg ezt fel tudtam dolgozni magamban.

- Az ilyen zuhanásokat, tapasztalata szerint, a férfi vagy a női sportolók vészelik át könnyebben?

- A pszichikai ív teljesen más már a versenyeken is. Itt is igaz, hogy a férfiak olyasmit is erőből próbálnak megoldani, amihez a nők empátiával közelednek. Ezt jól jelzi például, hogy a lovaglásban sokszor érnek el magasabb pontszámot a nők.

- A nagy versenyek feszültségét egyébként normál "üzemmódban" miképpen szokta levezetni?


- A szellemi fáradtság rendre egy hét múlva ütközik ki, olyankor jobb, ha mindenki békén hagy, elvonulok a kutyámmal, kimegyünk kirándulni, az esetek többségében ez a megoldás. Tény, hogy a feszültség rányomja a bélyegét az ember párkapcsolataira is. Sokszor azt gondoltam, hogy egy sportoló társ jobban megért ilyenkor, ehhez képest a mostani barátom teljesen civil. Vele is sokat beszélgetünk az élsport kegyetlen voltáról, amiből a külvilág semmit sem lát.

- Ön térben is nagyon messzire jutott pályafutása során, hiszen a világ sok pontján versenyzett már. Nem frusztráló, hogy a gyönyörű szép helyekből szinte semmit sem lát az épp aktuális versenypályán és a repülőtéren kívül?

- Hát tény, hogy nem nyaralni megyünk. Ha mindent bepakolok a vívózsákomba, az maga harminc kiló, s akkor még nincs benne egy utcai ruha, a pipere dolgok, személyes holmik. Ráadásul az idő is szűkre szabott, hiszen rendre a verseny előtti és utáni napon utazunk, ami szintén fárasztó.

- Már megint az időnél tartunk. Hogyan képzeli el az aktív pályafutása utáni korszakot? Ha jól tudom, olimpikonjainknak ma már egzisztenciális problémája nem nagyon lehet.

- Az az igazság, hogy ha az ember nem világszínvonalon versenyez, akkor itthon nem nagyon éri meg sportolni. Hogy mást ne mondjak, minden eredményem ellenére azért akad még szabad hely a melegítő felsőmön.

- Gondolom, az anyagi biztonság megteremtése közben a hagyományos női értékek sem szenvedhetnek csorbát.

- Nos, ha van elég időm, akkor oda tudom tenni magam rendesen, mint konyhatündér is. Mi több, nagyon szeretek elegánsan, nőiesen öltözködni, hiszen ezzel megtisztelem azokat, akik kíváncsiak rám.

Tóth Gábor Ákos

Nyomtatásra és gyengén látóknak!

Cikk információk:

Cím: Öttusázó sportdiplomata
Dátum: '07.10.09
Kategória: Sztárnegyed
Következő cikk: » Ragályi Elemér: fókuszban a család
Előző cikk: « Cseh Annamária kétlakisága

Kezdőlap

Hirdetés

Partnereink:Minőségi parókák

Megrendelés: