A hónap stílusaHirlevél

A hónap stílusa

Mediterrán minta

Szikrázó napsütés, virágzó leanderek, kellemes, könnyű borok a pohárban és a tenger gyümölcsei a tányéron... Íme néhány összetevő, melyek segítségével akár egy pesti tetőteraszon is megidézhető a mediterrán országok hangulata. Egy jó paella vagy egy nagy tál spagetti bizonyára sokakban idéz kellemes emlékeket.

A mediterrán szó "földközit" jelent, a Földközi-tenger körül található országokat hívjuk így összefoglaló néven. A kellemes - mediterrán - éghajlat télen enyhe, nyáron jó meleg, kevés esővel. Ez lehetővé teszi, hogy szinte minden évszakban kellemes a szabadban, az utcán tartózkodni. Az utcák és a terek a társasági élet színterei. Az emberek munka után az utcára mennek, sétálnak, nézelődnek, barátaikkal, ismerőseikkel találkoznak. Rómában vagy Barcelonában még februárban is nyitva vannak a kávéházak, vendéglők teraszai, ahol nemcsak a turisták, de a helyiek is szívesen időznek.

A mediterrán emberek nemcsak az utcán, de a családon belül is szeretnek együtt lenni. Nagyon fontos számukra a közös étkezés, mely hétköznapokon a vacsorát jelenti. A főzés főbb feladatait általában az anya végzi, ám a terítésben, a saláta előkészítésében az egész család részt vesz, így a közös vacsora már azelőtt elkezdődik, hogy leülnének az asztalhoz. Megbeszélik az elmúlt nap eseményeit, kivel mi történt, ki kivel találkozott, mit olvasott stb.

Ilyenkor szinte tényleg mindenki egyszerre beszél, és mindenki igyekszik túlbeszélni a többieket. Úgy tartják, hogy semmi sem lehet olyan izgalmas, mint megismerni egy másik ember gondolatait és elmondani neki a mieinket. A megbeszélés a konfliktusok feloldásában is sokat segít: a déliek nézeteltérés esetén kiabálnak egymással egy kicsit (nem egymás felmenőit szidják, hanem az eseményről beszélnek!), aztán ki-ki megy a maga dolgára.

A mediterrán életmódot és stílust könnyedség, lazaság és nyitottság jellemzi. Szeretik a praktikus, kényelmes, ugyanakkor elegáns és jó minőségű alapanyagból készült tárgyakat. Óriási kultusza van a jó ízlésnek, akár ételről, akár ruházkodásról, akár lakberendezésről legyen szó. Ha valakinek jó ízlése, stílusérzéke van, arra legalább annyira felnéznek, mint nálunk arra, akinek sok pénze van. Nagy tisztelet övezi a mesterségbeli tudást, a kézműves technikával, gondosan kivitelezett tárgyakat, legyen az egy gyertyatartó, egy öltöny, vagy akár egy autó.

Nyomtatásra és gyengén látóknak!

Cikk információk:

Cím: Mediterrán minta
Dátum: '12.04.03
Kategória: A hónap stílusa
Következő cikk: » A nagy "kivonulás"
Előző cikk: « Távol-keleti harmónia

Kezdőlap

Hirdetés

Partnereink:Minőségi parókák

Megrendelés: