ÉrtéktrendHirlevél

Értéktrend

Egy Parkinson-beteg naplója 9.

(Folytatás)

LUMBÁLÁS

Ettől a felismeréstől megijedve és anyám nyomásának engedve elmentem dr. Nagy Zoltánhoz, akihez egy barátunk ajánlott be. Az első konzultáció után befeküdtem az általa vezetett Országos Neurológiai Intézet Stroke Központjába.

Ismét átestem egy csomó, javarészt már ismerős vizsgálaton, de volt köztük egy újdonság is, a lumbálás, vagyis mintavétel az agyvízből a gerincvelőn át. Nem fájt, de utána egy napig nem volt szabad mozogni.
A zárójelentésben ez állt: Juvenilis Parkinson syndroma (Fiatalkori Parkinson-szindróma).

1998. november-december
Budapest Országos Neurológiai Intézet Stroke Központ (dr. Nagy Zoltán, dr. Horváth Rita)
Vizsgálatok: labor, koponya MR, szemészet, EEG, agyi SPECT, EMG/ENG
Diagnosis: Juvenilis Parkinson syndroma
Ter. jav.: 2x2 Jumex, 2-1-1 Bromocriptin, 2x1/2 Duellin

OLASZ ORVOSNÁL

Krisztus után az 1999. évben, annak is az egyik őszi hónapjában, a Pisai Egyetem Viareggiói Neurológiai klinikáján, dr. Paolo del Dotto tanárral volt randevúm. Anyám mostohahúga, vagyis a nagynéném, ugyanis a Pisától alig 20 kilométerre levő városban lakott és megszervezte a találkozást.

Viareggió, ez a csodálatos mediterrán város a Tirrén-tenger partján épült, tíz kilométerre az egyebek közt Puccini szülőházát a Lago di Maggiore fantasztikusan szép partján őrző Torre de Lago településtől és újabb tíz kilométerre Pisától, a ferde torony városától.

A dottore megvizsgált, és 1999. október 9-én kimondta a diagnózist, ami – a lényegét tekintve – szó szerint megegyezett prof. dr. Nagy Zoltán által leírtakkal, azaz: Early-onset Parkinson's disease (fiatalkori Parkinson-szindróma)!

1999. október 9.
University of Pisa, Clinica Neorologico Viareggio
(dr. Paolo del Dotto)
Mechanikus vizsg., és előző leletek értékelése alapján
Diagnosis: Early-onset Parkinson's disease
Terapia: L-dopa helyett Pergolid-hatóanyagú gyógyszer (Nopar, Parkotil): 3x0,5mg/nap, mely később emelhető max. 6 mg/nap-ig.

A dottore Pergolid-hatóanyagú gyógyszert írt fel és így búcsúzott: Jövőre, veled, ugyanitt.

Nehezen és igencsak drágán telt el az egy év. Az olasz orvos által javasolt gyógyszereket ugyanis itthon még nem törzskönyvezték, így az Egészségügyi Minisztérium engedélye kellett volna a törvényes behozatalához. Jogkövető életet élve, megindítottam az eljárást, sőt: nem átallottam a sajtóosztályon keresztül intézni az ügyet, de ettől egy perccel sem lett gyorsabb.

Mintegy negyed év múlva kaptam – írd és mondd – tíz dobozra érvényes behozatali engedélyt. (Ha én ezt megvártam volna...)
Hát, ha nem is egy év, de nyolc hónap múlva ismét dr. Paolo del Dotto szobájában ültem. Érdekes és kalandos utazás után. Az 1100 km távot úgy autóztam végig, hogy útközben minden autóspihenőben meg kellett állnom és 20-30 percet kellett aludnom – egyszerűen rám jött az álomkór.

A kontrollvizsgálat eredménye cseppet sem volt szívderítő, ugyanis a doktor erősödő, jobb oldalra lokalizálódó Parkinson-tüneteket észlelt, és ő is megkezdte, illetve rövid határidőn belül szükségét érezte a Madopar bevetésének!

2000. június 24.
University of Pisa, Clinica Neorologico Viareggio
(dr. Paolo del Dotto)
Kontroll-vélemény: erősödő, jobb oldalra lokalizálódó Parkinson-tünetek...
Terápia: Nopar 4,5 mg/nap, emelhető 6 mg/napig. Ha később ez már nem elég, "jöhet" a Sinemet vagy Madopar standard, nagyon kis dózisban (2x1/2/nap)

Ameddig tudtam, addig szedtem a Pergolid-hatóanyagú gyógyszert, de anyagi okokból visszatértem a Jumex-Madoparra (1x5mg Jumex, 3x1 Madopar250.)

Ami a háborúhoz háromszorosan is kell, arra a Parkinson-kór elleni harcban hosszú távon, akár harmincszorosan is kevés. A kór ugyanis kiforgatja az embert és családját minden vagyonából és földönfutót csinál belőlük.

(Folytatjuk)

Nyomtatásra és gyengén látóknak!

Cikk információk:

Cím: Egy Parkinson-beteg naplója 9.
Dátum: '13.02.14
Kategória: Értéktrend
Következő cikk: » Egy Parkinson-beteg naplója 10.
Előző cikk: « Egy Parkinson-beteg naplója 8.

Kezdőlap

Hirdetés

Partnereink:Minőségi parókák

Megrendelés: