AsztaltársaságHirlevél

Asztaltársaság

Borúlátó borászok a Márton-napon

null
A Márton-napi libavacsoráról szóló első írásos dokumentum 1171-ből származik. Szent Márton napja jelentette a paraszti év végét, a napszámosok ilyenkor kapták meg évi bérüket és hozzá ráadásként. egy libát. Márton napján kóstolták meg az újbort is. Erre az ünnepre időzítik a mai napig is kóstolóikat a magyar borászok.

Ugyanakkor borúlátóak a borászok az idei Márton-napon. Elemzések szerint ugyanis a szokásos 3-3,5 millió hektoliter helyett 1,2-1,5 millió lehet az idei évi bortermés. Az ágazat idei veszteségét 60 milliárd forintra teszik a terméskiesés miatt. Idén három rém pusztította a szőlőt: a téli, a tavaszi fagy és az aszály. 1984 telén volt az utolsó, az idei évhez hasonlítható pusztító, tartós -20-25 °C-os hideg. A terméskiesés másik fő oka a csapadékhiánnyal párosuló hőség: az aszály volt. A történelmi borvidékek többsége jól átvészelte ezt az időszakot, de az ország szőlőinek mintegy 60 százalékát képviselő alföldi borvidékeken viszont szörnyű pusztítás történt. Az alacsonyan fekvő területeken már a téli és a tavaszi fagy elvitte a fele termést, a homoki ültetvények pedig szinte kisültek a forróságban, a területek nagy részében 90 százalékos terméskiesésről beszélnek a gazdák. Az alföldi borvidékek nagy súlya miatt az országos terméskiesés 50-60 százalék körül lehet.

A természeti csapások a környező bortermelő országokat is sújtották, és ne feledjük, hogy ez már az egymást követő harmadik évjárat, amelyben jelentős elmaradások vannak a szőlőtermelésben. (2010-ben a folyamatos esőzés okozott 50-60 százalékos kiesést, 2011. évben az előző évi rossz időjárás miatt gyenge volt a rügydifferenciálódás, ami mintegy 20 százalék elmaradást okozott.) A korábbi évtizedek túlkínálatával szemben jelentős és tartós borhiány alakult ki, hiszen a pincészetek borkészlete oly mértékben lecsökkent, hogy azt már egyetlen jó termésű évben nem lehet behozni. Ennek következtében jövőre mintegy 15-20 százalékos áremelés várható - olvasható az elemzésekben.

Nyomtatásra és gyengén látóknak!

Cikk információk:

Cím: Borúlátó borászok a Márton-napon
Dátum: '12.11.12
Kategória: Asztaltársaság
Következő cikk: » Kávékülönlegesség az Inkák földjéről
Előző cikk: « Marilyn Light - az új üzleti kávézó

Kezdőlap

Hirdetés

Partnereink:Minőségi parókák

Megrendelés: