PortréHirlevél

Portré

Ineke Hans és Fabio Novembre Budapestre látogatott

null
A Design Hét Budapestre idén két nagynevű, a nemzetközi design legizgalmasabb alakjai között számon tartott alkotó is ellátogatott. Ineke Hans, a kortárs holland designszcéna összetéveszthetetlenül egyéni hanggal és nyelvezettel bíró szereplője, míg Fabio Novembre a kortárs olasz design legfigyelemreméltóbb, sokszor provokatív tervezője.


A Design Hét Budapest különböző programjain a sztárvendégek munkáival is lehetett találkozni. Ineke Hans környezettudatos tárgyai a design fesztivál nemzetközi nyitókiállításán voltak láthatóak, míg Fabio Novembrének a neves olasz Driade cég számára tervezett tálcakollekcióját az Olasz Kultúrintézet Xenia Galériájában állították ki.

Ineke Hans 1998-ban alapította saját irodáját Arnhemben. Az eredetileg szobrásznak készülő tervező 1995-ben a Royal College of Arton szerzett diplomát, majd három évig a Habitatnak dolgozott, amely alapjaiban változtatta meg alkotói szemléletét. Egyre jobban foglalkoztatta a tárgyak vizuális ereje és pszichológiai gyökere, a bennük rejlő költőiség és az emberhez fűződő bonyolult kapcsolatuk. A kisszériás saját bútorkollekciókat 2005-től kiegészíti egy klasszikus ipari formatervezői vonal is. Ineke Hans nevét felfedezték a világcégek is; olyan nemzetközi márkákat találunk a megrendelői között, mint az Ahrend, az Arco, a Cappellini, a Magis, az SCP vagy a Swarovski. Alkotói gyakorlata maximálisan környezettudatos, újrahasznosított, illetve újgenerációs anyagokban és korszerű technológiákban gondolkodik, miközben tárgyai gyakran archetipikusak, illetve komplex módon kapcsolódnak a vizuális és kulturális tradíciókhoz. Hitvallása szerint a designer munkája olyan, mintha egy sudokut alkotna: mennél komplexebb a feladat, annál szebb a végeredmény.

null
Fabio Novembre 2009-ben a milánói Triennale Design Múzeumban egy lélegzetelállító one-man show keretében mutatta be két évtizedes pályája "virágait", Il Fiore di Novembre címmel. Neve összefonódott a vezető olasz designmárkákéval. A Cappellini, a Driade, a Meritalia, a Flaminia és a Casamania kollekcióiban egyaránt találhatunk figyelemre méltó, olykor provokatív Novembre-darabokat. Belsőépítészeti, építészeti megbízásai szintén jelentősek; olyan magas presztízsű divatmárkák üzleteit jegyzi, mint a Blumarine (London, Szingapúr, Taipei), a Tardini (New York) vagy a Stuart Weitzman (Rómától egészen Pekingig). Az építészdiplomával rendelkező, de New Yorkban filmrendezést is tanuló Novembre az utóbbi években számos nagylélegzetű kiállítás art directora és kurátora. 2010-ben a Sanghaji Expón Milánó városa számára készített installációt (Olasz Pavilon), 2012-ben pedig a milánói Triennale Design Múzeum felkérésére megtervezte az új állandó kiállítás enteriőrjeit. Munkái erős érzelmi, s gyakran szexuális töltettel rendelkeznek, és olyan kulturális utalásrendszert használnak, amely mindenki számára dekódolható: női akt, álarc, rózsa, kígyó, vörös szín stb.

Nyomtatásra és gyengén látóknak!

Cikk információk:

Cím: Ineke Hans és Fabio Novembre Budapestre látogatott
Dátum: '12.09.24
Kategória: Portré
Következő cikk: » Szakmai díjak a 6. Graphifesten
Előző cikk: « Emléktúra lóháton

Kezdőlap

Hirdetés

Partnereink:Minőségi parókák

Megrendelés: