PortréHirlevél

Portré

Emléktúra lóháton

null
Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban évente megrendezett Nyeregszemle a résztvevő lovak száma alapján a Kárpát-medence legnagyobb lovas seregszemléjének, és az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark leglátogatottabb rendezvényének számít, ahol 2012 májusában több mint 400 lóval jelentek meg a hazai, és szomszédos országokból érkező lovasok.

A szervezők reményei szerint még ennél is nagyobb szabású 2013-as Nyeregszemlére egy nem mindennapi túra hívja fel a figyelmet, amelyre a lovasokat egy kisegítő feladatokat ellátó vadonatúj Ford Ranger is elkíséri. A Nyeregszemle - Kárpát-medencei Lovas Hagyományőrző Találkozó és Ismeretszerző Fesztivál minden évben egy-egy téma köré szerveződik, így 2013-ban arról emlékezik majd meg, hogy IV. Béla királyunk 770 éve menekült meg a tatárjárásként emlegetett mongol betörés gyilkos pusztításától, és a feldúlt ország újjáépítésébe kezdett, mely eredményeként hazánk a középkori Európa egyik vezető államává vált. Az augusztus 20-án indult túra már a III. Nyeregszemlére való felkészülés jegyében zajlik. A szervezők csapata - a tavalyi, mintegy 800 km-es székelyföldi, és a téli, 280 km-es, Kaposmérőbe, a Kassai-völgybe vezető útja után - most egy kb. 1200 km-es, mintegy 45 napos horvátországi lovas túrával igyekeznek felhívni a figyelmet a jövő évi rendezvényre.

Az út végcélja a horvátországi Trogir városa, az a település, ahol IV. Béla királyunk végül is menedéket talált az őt üldöző mongoloktól. A lovasok a most megkezdett út során meglátogatják a magyarság útközbe eső történelmi emlékhelyeit, ahol leróják kegyeletüket, illetve felkeresnek olyan lovas közösségeket, akiket így személyesen is meg tudnak hívni a Kárpát-medence legnagyobb éves lovas rendezvényére, a következő Nyeregszemlére, Ópusztaszerre, 2013 kora nyarára. A IV. Béla emlékének szentelt úton a lovasokat egy, a Ford Magyarország által biztosított új Ford Ranger kíséri, amely egyszerre szállítja a lovasok felszereléseit, és a lovak takarmányát is.

Az emléktúra résztvevőit az augusztus 20-án, az ópusztaszeri Árpád-emlékműnél tartott Szent István-napi forgatag keretei között, annak egyik fő programpontjaként bocsátotta útnak Kertész Péter, a park ügyvezetője, aki a túra lovasainak átadta a horvát lovasokat a jövő évi Nyeregszemlére invitáló meghívót is. Elindulás előtt Kondé Lajos, a Szegedi Dóm plébánosa áldotta meg az utazókat, majd B. Nagy László kormánymegbízott hagyományos élelmiszereket tartalmazó úti csomaggal köszönt el a Solymosi Bertold és Zerinváry Szilárd által vezetett lovasoktól. A szervezőkkel tart a másfél hónaposra tervezett út magyarországi szakaszán négy tapasztalt lovas társuk, és útközben több helyi lovas is csatlakozik majd hozzájuk egy-két napra.

A letenyei határon átkelve a lovasok Zágrábba tartanak, hogy a horvát fővárosban a Szent László királyunk alapította Szent István-székesegyház előtt találkozzanak a horvátországi magyarok képviselőivel. A lovasok ezt követően Horvátország hegyvidéki földútjain jutnak majd el a Plitvicei-tavak és Zadar (az egykori Zára) érintésével Biogradba, ahonnan már horvátországi lovasok is csatlakoznak hozzájuk útjuk utolsó, tengerparti szakaszára.

Nyomtatásra és gyengén látóknak!

Cikk információk:

Cím: Emléktúra lóháton
Dátum: '12.09.03
Kategória: Portré
Következő cikk: » Ineke Hans és Fabio Novembre Budapestre látogatott
Előző cikk: « Elstartolt a Második TakarékPont Borregatta

Kezdőlap

Hirdetés

Partnereink:Minőségi parókák

Megrendelés: