ÉrtéktrendHirlevél

Értéktrend

Ízes Itália

null
Már megint egy főzős kiadvány... Igen. De talán nem egészen olyan, mint a többi. Az olasz konyháról könyvek, szakácskönyvek ezrei jelentek meg világszerte. Szinte érezzük az ételek illatát, lenyűgöző a tájak, a műemlékek látványa, vendégek lehetünk a hangos családi ebédeken, a szánkban érezzük az olasz borok zamatát, átéljük a helyi ünnepek hangulatát...

Az olasz konyha őrzi vezető helyét a világban. A tészták, a pizza, a pármai sonka, a balzsamecet, a parmezán sajt, a mozzarella, a fagylalt és az eszpresszó kávé annyira közismertek és népszerűek mindenütt, hogy joggal hihetnénk: létezik egy egységes olasz konyha, vagyis egy milánói ugyanazt eszi, mint mondjuk a szicíliai. De hisz ez lehetetlen. Hogyan is lehetne, mikor Észak-Olaszország és a csizma déli része, vagy a szigetek között akkora távolság van, mint mondjuk Magyarország és Finnország között? Az egységes olasz állammá csak 1861-ben egyesült városállamok lakói szinte egymás nyelvét is alig értették, miért lettek volna tehát azonosak az étkezési szokásaik? Nem is voltak azok. Bár, ahogy a globalizáció folyamatában, minden nemzeti konyha egyre több külföldi hatást fogad magába a termékekkel, alapanyagokkal együtt, úgy a konyhaművészet Itáliában is mindinkább a regionális termékek, ételek gazdag keveréke lett. De van ellenhatás is. Az egyes régiók féltékenyen őrzik, sőt tudatosan éltetik tovább a helyi specialitásaikat, és mindent megtesznek azért, hogy a hazai vagy a külföldi turista is tudja: most éppen Toszkánában jár, ahol firenzei bélszínt kell kóstolnia Chianti borral, vagy éppen Lombardiában, ahol a rizottók gazdag kínálatából kell választania egy jó kis Oltrepó Pavese társaságában (semmiképpen nem a magyar találmány, ott nem is létező milánói makarónit kell keresni!).

null
A kiadvány az olasz regionális konyhákat mutatja be. Megismertetik az olvasóval a helyi jellegzetességeket, tipikus termékeket, ételeket, kínálnak itthon is elkészíthető recepteket. Bemutatják a különleges, egyedi olasz élelmiszereket, és az "Ez meg az" rovatban még sok, a régiókhoz kapcsolódó, talán sokszor meglepő érdekességet, furcsaságot. Turisztikai útvonalakat ajánlanak, és ha van kedvük játszani, akkor, szerencsés esetben nyerhetnek is ezt-azt…

Húsz régió, húsz szám. Északról délre, keletről nyugatra. Ez olyan rendhagyó sorozat, amely egyben egy kis magyar kiadó tisztelgése az olaszok előtt, akik idén ünneplik az olasz egység létrejöttének 150. évfordulóját. Az aktuális szám Friuli-Venezia-Giulia, a következő pedig Trentino-Alto Adige/Dél-Tirol régiót mutatja be.


Nyomtatásra és gyengén látóknak!

Cikk információk:

Cím: Ízes Itália
Dátum: '11.10.03
Kategória: Értéktrend
Következő cikk: » BMW ritkaságokat árverezett a Bohams
Előző cikk: « Szent Mihály-napi Lovas- és Pásztortalálkozó

Kezdőlap

Hirdetés

Partnereink:







Minőségi parókák

Megrendelés: