SztárnegyedHirlevél

Sztárnegyed

"Egyszálének" Palya Beától

null
"Ezzel a lemezzel beengedem a hallgatóságot a saját világomba, oda, ahol a dalok családi, baráti, szerelmi és egyéb élményeimből születnek. Ez az album a lehető legszemélyesebb hang-kép-video tudósítás arról, ami most én vagyok. Benne van az is, hogy lezárok korábbi történeteket és újabb fejezetet nyitok az életemben."

Palya Bea sokoldalú, csodálatos előadóművész. Az "Adieu Les Complexes" többszörös platinalemez után most egy új, igazán különleges albummal ajándékozza meg közönségét.

"Már régóta akartam egy lemezt csinálni, ahol nincs semmi más, csak a hangom, meg ami belül van. A legnagyobb kihívás, testreszabottan örömteli és könyörtelen. Visszavezet nemcsak a zenei gyökereimhez, hanem minden őshöz is, apámhoz, anyámhoz, nagyapám hangjához. Gyerekkorom első nagy találkozása a zenével Simon Ferenc Józsefné moldvai paraszténekes egy imája volt, Én felkelék jó regvel hajnalba. Egy szál ének szólt a felvételen, az éles, erőteljes hang betöltötte a teret, a díszítmények mint a gyöngyszemek csillogtak a dallamvonalon. A versszakok közti csend is a zene fontos építőeleme, az egésznek nyugodtsága van, lélek- és lélegzetritmusa. A szavak jelentése kiélesedett, pontosan láttam magam előtt az égi jelenetet, amint Mária altatgatja, szájával fúddogálja a Kisjézust. És pontosan éreztem ennek a néninek minden rezdülését, a bőrébe bújhattam. Aztán hosszú ideig nekem a zenét ezek a felvételek jelentették. Magyar, majd bolgár, cigány, szefárd népzenei gyűjtéseken tanultam az egyszálének erejét, a díszítményeket, az idővel való bánásmódot, a hangszín titkait, a dalban lévő lelki tartalom megformálását. Az arab és indiai felvételek később még messzebbre vittek abban, hogy mire is képes az énekhang."

Bea "egyszál" hangja rendkívüli mélységekbe és magasságokba vezeti be a hallgatót, önmagán belülre, a saját érzések, hangulatok keletkezési helyére. Az "Egyszálének" hangjain keresztül közvetlen kapcsolatba kerülünk szerelemmel, születéssel, szakítással, elválással, fájdalommal, dühvel, barátsággal, nevetéssel, öniróniával, és ezeken az érzéseken, tapasztalatokon túl egyszer csak rátalálunk a saját, valódi hangunkra.

Palya Bea "Egyszálének" című új szólólemeze a tiszta, bátor és rendkívül gazdag egyéni Hangról szól. Napló jellegű: a dalok előtti rövid bemutató szövegek és a borító képi, illetve fotóanyaga is erre szolgálnak és teszik személyes élménnyé a CD-hallgatást és -olvasást.

A felvételek módja és helyszíne is ezt a sokféleséget tükrözi. A legtöbb a stúdióban készült, de jó néhány dal kézi hangfelvevővel a mexikói óceánparton, a nagykovácsi erdőben, vagy éjjel a Jáki-kápolnában került rögzítésre.

null
"Minden munkámban izgat a kérdés: hogyan lehet zeneileg is izgalmas dolgot építeni, hogy közben a dalszöveg is jelen maradjon. Itt sokat játszottam a különböző akusztikai terekkel, sok felvételt csináltam a tenger mellett, erdőben, templomban. Aztán kísérleteztem a csak szájjal-kézzel-lábbal képezhető bármilyen hanggal, ami zeneivé válhat, vagy bármilyen, nekem fontos jelentése van."

A lemezen magyar népdalok és saját dalok sorakoznak, de hallható a zenei megoldásokban a cigány, bolgár, és más zenék hatása is. A népdalok (Szépen veri az eső a virágot, Csillagtalan setét éjjel, S az én piros vérem…) az énekesnő régi kedvencei: "olyanok nekem, mint egy gyönyörű, titkos kincset rejtő kő". A saját dalok pedig (Macskatangó, Szülésdal, Az elérhetetlen férfi) az úton járva születtek. "Olyan helyeken jártam, ahol egyszerre van düh és szomorúság, de sok öröm és végső soron rengeteg nevetés is. Azt hiszem, a további életemet megkönnyíti majd az Egyszáléneknek ez az önironikus játéka és humora."

A borító egyedi jellegét Vogronics Zsuzsa grafikusművész álmodta meg és egyedi illusztrációiban ő adta vissza a hanganyag dzsungelszerű gazdagságát is. A CD-n található egy külön CD-ROM, amelyen személyes családi és gyermekkori fényképek láthatók Bea saját ajánlásával, továbbá a Szülésdal videoklipje és werkfilmje, angolul felvett dalok és egyéb csemegék is.

A lemezt egy személyes ajánlás indítja és zárja. Ezek Bea nagyapjának szavai, egy 1968-as felvételen. Bea pár sor erejéig egy virtuális duót is énekel tatájával a lemez végén.
"Szeretném mindezt továbbvinni. A zenéket is, meg azt, hogy akik hallgatják a dalokat, érezzék a hangom és a lelkem minden rezdülését, és ezáltal érezzék a maguk lelkét is. Nem biztos, hogy ez a rezgés mindkét oldalon ugyanaz, de nekem már magáért a rezgésért megérte."

Nyomtatásra és gyengén látóknak!

Cikk információk:

Cím: "Egyszálének" Palya Beától
Dátum: '09.06.07
Kategória: Sztárnegyed
Következő cikk: » Alföldi Zoltán, az ironman
Előző cikk: « Szalay Balázs nyerte a Magyar Golfkupát

Kezdőlap

Hirdetés

Partnereink:Minőségi parókák

Megrendelés: