Vissza a jövőbe

null
A retro stílus nem csak az öltözködésben, a frizurában, a sminkben, de a lakberendezésben, a tárgykultúrában és a zenében is jelen van. A közelmúlt felidézése, mint téma, az irodalomban és a filmművészetben is feltűnik. A néhány évvel ezelőtt megjelent nemzetközi áramlat szinte azonnal elterjedt Magyarországon is.

A retro stílus egyfajta szelektív múltidézés. A stílus első megjelenése idején az ötvenes évek végét, a hatvanas évek elejét elevenítették fel. Az utóbbi években azonban a hetvenes és a nyolcvanas éveket is szívesen megidézik: jellegzetes ruhadarabok, frizurák tűnnek fel újra. Régi filmsorozatok, azok szereplői, ruhái, tárgyai váltak mára kultikussá. A nyugat-európai, amerikai retro mellett megjelent egy magyar változat is, mely a saját múltunkat felidézve jött létre, így sokak számára még rokonszenvesebb.

null
A stílus egyik fő vonzereje nosztalgikus mivoltában keresendő. Az idősebbek számára a retro divat saját fiatalságukat eleveníti fel. Ennyi év távlatából megszépülnek az emlékek: egy egészséges lelkületű ember sokkal élénkebben őrzi a kellemes élményeket. Ami rossz volt vagy nyomasztó, az már úgyse számít. A Bambi üdítőt szinte bepárásodott tekintettel emlegetik, ki emlékszik ma már arra, hogy fő alapanyaga a kátrány volt.

A hatvanas, hetvenes években sokat foglalkoztak a jövővel. Ez volt a sci-fi virágkora, a technikai találmányok, újítások korszaka. Futurisztikus, áramvonalas, a hagyományokkal szakító formák kerültek ki a tervezők asztaláról, mintha azon versenyeztek volna, hogy ki tud meghökkentőbb, ámulatba ejtőbb formát rajzolni. Pár évtized távlatából visszatekintve igen mulatságos, hogy mely "találmányok", vad elképzelések váltak mára mindennapi használati eszközzé, és mi mindent használunk ma, amire 30-40 évvel ezelőtt még csak nem is gondoltak. A retro stílus kicsit olyan, mintha ma meg akarnánk felelni az évtizedekkel ezelőtti jövőképnek.

null
Másrészt ezek a nagyon karakteres, nagyon színes, mai szemmel nézve túlzónak tűnő tárgyak a minimál stílus visszafogott puritánsága után igen nagy hatásúak. Amolyan bátornak, bevállalósnak tűnnek, szinte felszabadítóan viccesnek. Nem kell túlságosan komolyan venni őket. Az eredeti kontextusból, környezetéből kiragadva minden tárgy: bútor, lámpa, autó, ruhadarab stb. kicsit idézőjelbe kerül, jelmezzé, kellékké válik. Lehet tehát játszani!

Nyomtatásra és gyengén látóknak!

Cikk információk:

Cím: Vissza a jövőbe
Dátum: '12.09.02
Kategória: A hónap stílusa
Következő cikk: » Feng Shui a hétköznapokra
Előző cikk: « Úton az étVÁGY villamosa Brüsszelben

Kezdőlap

Hirdetés

Partnereink:Minőségi parókák

Megrendelés: