Elegáns és praktikus

Az art deco bútorok és lakberendezési tárgyak modernsége, ötletes formái jól megfelelnek a mai kor igényeinek is. Anyaguk szépsége, a tervezés ötletessége, a korabeli kivitelezés minősége, még a tömeggyártott darabok esetében is, nem egyszer felülmúlja a mai darabokat.

Az art deco stílus esetében nem könnyű konkrét formai elemeket megnevezni. Mivel sokféle forrásból táplálkozott, a világ számos országában számtalan variánsa keletkezett. Ami összeköti ezeket a tárgyakat, az a modernség, a merész párosítások. A formák geometrikusak, áramvonalasak, lendületesek, kedvelték az erős színeket, a csillogó felületeket. Továbbra is használták a nemes anyagokat, de nem féltek az új anyagok, pl. a műanyagok, a bakelit vagy a króm és a nikkel alkalmazásától sem. Az új anyagok már alkalmasak voltak a tömeggyártásra, így a kézműves technikával előállított tárgyak mellett megjelentek a sorozatgyártott bútorok, ékszerek, dísztárgyak is.

A díszítés általában visszafogott, jellegzetes a "megfagyott szökőkút" motívum, azaz a lendületes ívű, párhuzamos vonalak használata. Nem egyszer az anyag természetes szépségét hangsúlyozták, mint a különleges rajzolatú fák, gyökerek, vagy a gyöngyház esetében. A geometrikus, absztrakt minták, négyzetek, csíkok mellett megjelentek új motívumok is: a szarvas, a puma, az orosz agár, melyek gyorsak és karcsúak, valamint a technikai újdonságok, mint pl. az elektromos áram vagy épp egyes autóalkatrészek stilizált ábrázolása.

Az art deco bútorok letisztult formái nem csak elegánsak, de praktikusak is. Az ülőbútorok kényelmesek, a tároló bútorok jól kihasználhatók, a tervezők ötletes megoldások sorát vonultatták fel, mint pl. a kihajtható fiókok. A tereket nem zsúfolták túl bútorokkal, egy art decós enteriőr könnyen áttekinthető, de korántsem üres. Az elrendezés gyakorlati szempontokat követ, de nagy szerep jut a kisebb-nagyobb dísztárgyaknak is.

Aki art deco stílusban szeretné berendezni a lakását, az elsősorban vastag pénztárcával rendelkezzen. Mivel az egyik legdivatosabb történelmi stílusról van szó, az eredeti tárgyak ára igen magas. Érdemes tehát a nagy- és dédszülők lomtárba helyezett holmijai között is szétnézni.

Mivel a múlt század húszas, harmincas éveiben itthon is rendkívül szép darabokat készítettek, könnyen találhatunk kincseket. Restauráltatni még mindig olcsóbb, mint a régiségkereskedőknél vásárolni.

Nyomtatásra és gyengén látóknak!

Cikk információk:

Cím: Elegáns és praktikus
Dátum: '13.01.01
Kategória: Trükkök-tippek
Következő cikk: » Egy Parkinson-beteg naplója 5.
Előző cikk: « Emancipált art deco

Kezdőlap

Hirdetés

Partnereink:Minőségi parókák

Megrendelés: