A vidéki stílus nem lemondás a komfortról

A nagymama régi vállkendője, egy öreg ruhásláda, egy kényelmes kanapé - ha mindezt együtt látjuk, biztosak lehetünk benne, hogy vidéki stílusú enteriőrrel van dolgunk. A country style nem köthető konkrét formákhoz, ám van egy-két stílusjegy, lakberendezési elv, amely segíthet eligazodni.

A vidéki életet jellemző egyszerűség, funkcionalizmus és természetesség uralkodik a lakberendezésben is. A terek jól átláthatók, bár némi zsúfoltság nem stílusidegen. Ebben a stílusban nem szokás elrejteni a tárgyakat, hisz úgy praktikus, ha mindig kéznél vannak, illetve ami szép, az legyen szem előtt. Ha valami nem hasznos, illetve nem szép, az nem is lehet egy ilyen enteriőrben.

A vidéki stílusra jellemző a szellemes térkihasználás: a lépcsőknél, közlekedőtereknél adódó holtterek beépítése, hasznosítása. Általában ide kerülhetnek a növények, a kertben használatos kosarak. Sokszor tesznek polcokat az ajtók fölé, ahová a ritkábban használt könyveket, szép edényeket helyezik el. Az angolszász országok jellemző bútordarabja a beépített sarokszekrény, melyet előszobába, lépcsőfordulóba is tesznek.

Jellemző az eklektika, a sokszínűség. Általában minden idetartozik, amin látszik az idő nyoma, az emberi kéz munkája, a kézműves kivitel, a hagyományok követése. Sokféle stílus, kor, anyag és minta megfér egymás mellett, ha megfelelően van összeválogatva. A vidéki stílusnál ugyanis nagy szerep jut az ízlésnek, a jó stílusérzéknek.

Lehetőleg minden természetes anyagból készüljön, a nyílászárók és a falburkolatok is. A bútorok általában nagyok és kényelmesek. Különösen jól mutatnak a kissé bumfordi formájú, rusztikus székek, kanapék, nádbútorok. A felületek lehetnek natúrak vagy utánfestettek, a minták többnyire egyszerűek, népiesek. A díszítés lehet festett vagy faragott. Az egyes daraboknak nem kell feltétlenül egyformának lenniük. Az asztal körül lehet minden széknek más formája, ha méretükben nagyjából egyeznek, és jól mutatnak egymás mellett.

Fontos szerep jut a textíliáknak: sok-sok párna, takaró, terítő, függöny, szőnyeg, lehetőleg mintás, de nem túl tarka, hogy vidám, ugyanakkor nyugodt hangulata legyen a szobáknak. A régi tárgyak tisztelete persze nem jelent lemondást a mai kor vívmányairól. Különösen a konyhában és fürdőszobában járna ez felesleges kényelmetlenséggel. A modern gépek, berendezések nagy része kapható rusztikus, régies kivitelben, így nem lógnak ki az összképből. Más tárgyak, mint a televízió vagy a számítógép - megfelelően elhelyezve - része lehet az általános sokszínűségnek.

Nyomtatásra és gyengén látóknak!

Cikk információk:

Cím: A vidéki stílus nem lemondás a komfortról
Dátum: '13.04.30
Kategória: Trükkök-tippek
Következő cikk: » Country style, avagy békés egymás mellett élés
Előző cikk: « Új arcfiatalító hódít

Kezdőlap

Hirdetés

Partnereink:Minőségi parókák

Megrendelés: