Szakmai díjak a 6. Graphifesten

null
Négy tervezőgrafikus, illetve műhely kapott Aranyrajzszög Díjat, és két tervezőt jutalmazott szakmai különdíjjal a MATT november 14-én a 6. Graphifest fesztiválon a budapesti Design Terminálban, ahol a díjazottak munkáiból kiállítás is nyílt.

November 14-én nyílt meg a hatodik alkalommal megrendezett Graphifest, melynek az utóbbi évekhez hasonlóan most is az Erzsébet téri Design Terminál ad otthont. A hazai tervezőgrafikus szakma legrangosabb éves eseményének megnyitóján a hagyományokhoz híven átadták az Aranyrajzszög Díjakat, illetve jutalmazták a Magyar Tervezőgrafikusok és Tipográfusok Társasága (MATT) által kiírt, és ebben az évben "Urbánus folklór" címet viselő, tematikus pályázatra beérkezett munkákat.

Az Aranyrajzszög Társaság díjára minden évben nyílt pályázat formájában lehet jelentkezni konkrét megbízásokra készült munkákkal.

Az idei Aranyrajzszög díjazottai:
- Szuverén Tervezőgrafika Aranyrajzszög Díj: SIMON PÉTER
A díjat elnyerő tervező a Mátra Spa and Relax, a KÁVÉ Caffetteria, valamint az ORIO ékszerészet arculatának tervezése során a szuverén tervezőgrafikus felelősségével, szakmai felkészültségével végezte munkáját, melynek eredményeképpen letisztult, világos és szerethető vizuális kommunikációs tervek születtek.
- Aranyrajzszög Kulturális Díj: MÁTAI ÉS VÉGH KREATÍV MŰHELY
Az Operaháznak készített image-plakátsorozatban egyszerre jelenik meg a virtuális és a valóságos, az elit és a populáris, az érzékien művészi és a markánsan reklám. Ugyanakkor jó példát mutat arra, hogyan kell jól gazdálkodni a “készen kapott” arculati elemekkel.
- Az utóbbi évek tervezőgrafikai tevékenységéért járó Aranyrajzszög Díj: VASVÁRI PÉTER
Művei folyamatosan jelen vannak és meghívásos alapon helyet kapnak a formatervezési, grafikai és design-könyvekben világszerte. Neve és logói internetes szakmai oldalakon, blogokon ugyanúgy feltűnnek, mint az utcán vagy cégek arculataként.
- Az Aranyrajzszög Életmű Díj: SCHMALL KÁROLY
A hazai tervezőgrafikának immár évtizedek óta ikonikus képviselője Schmall Károly, aki munkásságával különös és időtlen síkra terelte a tervezőgrafika műfaját, mintegy ívet képezve a kezdetektől, a 20-21. század gondolkodásáig. A szem és a lélek legfinomabb rezdüléseire reflektáló plakátművészetével egyedi és szuverén életművet alkotott.

"Hogyan viszonyuljunk saját képi múltunkhoz? Tudunk-e és kell-e valamit is kezdenünk vele? Van-e hozzá közünk ma egyáltalán?" Ezekre a kérdésekre kereste idén a választ a Magyar Tervezőgrafikusok és Tipográfusok Társasága által kiírt pályázat. A téma óriási érdeklődést váltott ki: a felhívásra mintegy 200 pályamunka érkezett.

Idén a zsűri úgy látta, hogy a kiválasztott munkák annyira sokféle módon és mélységben közelítették meg a témát, hogy közülük egyet sem emelt ki. Így fődíjat nem adott.

A Magyar Tervezőgrafikusok és Tipográfusok Társaságának (MATT) elnöksége azonban más szempontok szerint úgy döntött, hogy két különdíjat is odaítél - ezzel természetesen nem felülírva a zsűri döntését.

A MATT szakmai különdíjjal jutalmazta: VAJDA PÉTERT, a typeflash tipográfiai program alkotóját és TATAI TIBORT, a mohácsi busójárás arculatának tervezőjét, és a "Mohácsi vész" grafikai sorozat alkotóját.

Akárcsak a korábbi években, az Aranyrajzszög Díjra, illetve az Urbánus folklór pályázatra beérkezett munkákat kiállítás mutatja be, melyet a Graphifest ideje alatt tekinthetnek meg az érdeklődők a Design Terminálban. (1051 Budapest, Erzsébet tér 13.)

Nyomtatásra és gyengén látóknak!

Cikk információk:

Cím: Szakmai díjak a 6. Graphifesten
Dátum: '12.11.16
Kategória: Portré
Következő cikk: » Vichy krém dupla komforttal
Előző cikk: « Borúlátó borászok a Márton-napon

Kezdőlap

Hirdetés

Partnereink:Minőségi parókák

Megrendelés: