Légli Ottó, a 2010. Év Bortermelője díj nyertese

null
A hajdan a Kertészeti Egyetem Főiskolai Karán diplomázott, 51 éves balatonboglári borásszal édesapja, édesanyja szerettette meg a szőlőművelés, borkészítés mesterségét. Pályafutását a Balatonboglári Állami Gazdaság Kísérleti Telepének vezetőjeként kezdte, majd a rendszerváltás évében, 1989-ben saját borászatot alapított, amit jelenleg is vezet.

Jó helyen volt jó időben, hiszen ezekben az években alakultak az első hazai magánborászatok, akik közül a kitartó, dolgos borászok ma már szép birodalommal rendelkeznek. Légli Ottó jelenleg 31 hektárról szüretel. Az évi 1200 hektoliter borának 90 százalékát magyar borkedvelők fogyasztják el, a többi kikerül Angliába, az Egyesült Államokba és Szlovéniába. Legkedvesebb bora a Banyászó Olaszrizling, mi más lenne, de szíve csücske még a Gesztenyés Rajnai rizling és a János-hegyi Sauvignon blanc is. Egy szem lánya nagy valószínűséggel nyomdokaiba lép, hiszen már megkezdte tanulmányait a Corvinus Egyetemen.

"Azt kívánnám, hogy a magyar szőlő- és bortermelés meg tudjon felelni a mai kor kihívásainak, hogy a magyar emberek egyre több és egyre szebb saját értékeinket tükröző magyar bort tudjanak fogyasztani, és hogy az új telepítéseink váltsák be hozzájuk fűzött reményeinket" - nyilatkozta a díj nyertese az átadó ünnepségen.

A balatoni borász mindenki figyelmébe ajánlja a magyar tenger gyönyörű környezetében érlelődött fajtákat: gyerekkori legjobb barátját, az Olaszrizlinget, féltett családi örökségét, a Sauvignon blanc-t, és számára a legkisebb csodagyereket, akire még nagy jövő vár, a Rajnai rizlinget. A borkedvelőknek pedig azt üzeni, hogy kóstoljanak sokat és figyelmesen, legfőképpen pedig bízzanak saját véleményükben. A kiváló, "léglies" fehéreket pedig ne szégyelljék a forró nyári napokon megbolondítani egy kis szódával - mint mondja: "legyünk büszkék arra, hogy a fröccs egy igazi, hűsítő magyar találmány!"

Nyomtatásra és gyengén látóknak!

Cikk információk:

Cím: Légli Ottó, a 2010. Év Bortermelője díj nyertese
Dátum: '10.12.07
Kategória: Portré
Következő cikk: » Women Only/Nők mentén
Előző cikk: « Egészségesen is lehet nasizni

Kezdőlap

Hirdetés

Partnereink:Minőségi parókák

Megrendelés: