Dürrenmatt óta a legismertebb svájci író

null
Mi is beszámoltunk róla, hogy a svájci Martin Suter "Small World"-jének mozi adaptációját a frankfurti könyvvásáron a legjobb nemzetközi irodalmi filmnek jelölték. A Small World itthon a napokban jelent meg a Trivium Kiadó gondozásában Az emlékezet csapdájában címmel - a könyv sajtóbemutatóját stílszerűen a Svájci Nagykövetségen rendezték.

A mozi adaptációt Bruno Chiche rendezte, Gerard Depardieu és Alexandra Maria Lara játszanak benne, Berlinben december 16-án lesz a premiervetítés - nálunk viszont egyelőre még nincs forgalmazója.

A svájci szerzőt idén beválasztották a "Le Petit Larousse Illustre"-be, amely 50 kortárs hírességet tartalmaz a világból. Suter maga is nemzetközi figura, akinek saját hazája valószínűleg túl szögletesnek bizonyult: idejét ezért Guatemala és Ibiza között osztja meg. Ibizán mandulát, fügét, narancsot és szőlőt termel, és évi kb. 600 liter bort és 200 liter olívaolajat állít elő - csak néha utazik ügyet intézni Svájcba.

Vele szemben regénye főhősének, Konrad Langnak soha nem volt igazán boldog élete, ha valakinek, neki van oka elfelejteni a múltját: kora gyerekkorától egy dúsgazdag családtól függött, amely soha nem fogadta be, de nem is engedte el. Most azonban, hatvanas évei közepén élete révbe érni látszik. Megismeri a szerelmet, s úgy tűnik, végre függetlenné válhat.

De a sors kiszámíthatatlan, Konrad gondjai apróságokkal kezdődnek: tévedésből a hűtőbe teszi a levéltárcáját, elfelejti a nő nevét, akit feleségül akar venni... Ám minél több emléke tűnik el betegsége - az Alzheimer-kór - miatt, annál nagyobb erővel törnek felszínre a régmúlt képei. Ez pedig különösen nyugtalanítja azt az öreg milliomos hölgyet, akihez gyermekkora óta sajátos kapcsolat fűzi.

Vajon milyen sötét családi titkot őrizhet Konrad, amelynek nem szabad kitudódnia? Csak a hatalmas vagyon lenne a tét, amikor az életére törnek?

A regény érzékletesen követi végig egy ember fokozatosan beszűkülő világát és környezetének hozzá fűződő visszás érzéseit. Gazdag írói eszközökkel mutatja be, mi mindent "nyerhet" az ilyen beteg azzal, hogy újra gyermekké lesz. Az érzékelés új világa ez, ahonnan azonban nincs átjárás a felnőtt, működő társadalomba. A feszes, ugyanakkor megindító, mégis rendkívül hiteles történet még az utolsó oldalakon is szolgál meglepetéssel. Izgalmas pszichoregény, amely egyszerre tárgyilagos, ugyanakkor rafinált és intelligens. A szerző a Small Worldért megkapta a legjobb külföldi regénynek járó francia díjat, a kötet csak Svájcban 25 kiadást ért meg.

Nyomtatásra és gyengén látóknak!

Cikk információk:

Cím: Dürrenmatt óta a legismertebb svájci író
Dátum: '10.12.06
Kategória: Értéktrend
Következő cikk: » Egészségesen is lehet nasizni
Előző cikk: « Mars és Vénusz Head&Shoulderst használ?

Kezdőlap

Hirdetés

Partnereink:Minőségi parókák

Megrendelés: