Feng shui lakberendezés: színek, formák, illatok és hangok

A mai zűrös, feszültségekkel teli világban mindenki vágyik a nyugalomra, harmóniára, s ha máshol nem, legalább az otthonában igyekszik megteremteni a békét. Az ehhez vezető egyik lehetséges mód a feng shui, a harmónia és szépség kínai tudománya.
A mai zűrös, feszültségekkel teli világban mindenki vágyik a nyugalomra, harmóniára, s ha máshol nem, legalább az otthonában igyekszik megteremteni a békét. Az ehhez vezető egyik lehetséges mód a feng shui, a harmónia és szépség kínai tudománya.

A mai európai, nagyvárosi viszonyok között is meg lehet találni az ókori bölcsek által is már olyan fontosnak tartott belső és külső harmóniát. De egészen más feltételek között. Hiszen a mai ember nemigen válogathat, hogy hol építi fel otthonát, ott kell megtalálnia a békét, ahol él, akár egy hétköznapi városi lakásban vagy egy irodában. A feng shui, amelynek jelentése: szél és víz, önálló lénynek tekinti az otthont, menedéknek, ahonnan megújult erővel lehet nekiindulni az élet mindennapos tennivalónak.

A feng shui egyik alapvető eszköze a színek világa. Ajánlatos a környezetünk színeinél mindig a számunkra kedves árnyalatokat választani. Érdemes például zöld könyvespolcot tenni az önművelés és tudás területére, az alkotókészség és a gyerekek területét pedig egy nagy, fehér asztal teheti kellemessé. Az egészség és a család színei a zöldek és kékek, a gazdagság és sikeré a vörösek, kékek, bíborok, a házasságé és a szerelemé a vörös, a fehér és a rózsaszín.

A tükrök növelik a teret, erősítik a fényt, megduplázzák az ablakokat, eltüntetik az épület aszimmetriáit, semlegesítik a beugrók, lépcsők kellemetlen hatásait. A folyosóra nyíló ajtókkal szemben lévő tükrök viszont mindenkit jobb kedvre derítenek. Az egymással szemben felszerelt tükrök a végtelenség érzetével nem segítik a harmóniát.

A fény, a világítás is jó lehetőséget ad a harmónia megteremtésére. Az alacsony mennyezetű szobáknál a felfelé irányított lámpa tágasabbá teszi a teret. A kék vagy zöld gyertya az egészséget és a család világát erősíti. Akár egy lakótelepi lakás harmóniáját is javítani tudják a kristályok. Kivált a kerek felületűek, a fejmagasság fölé függesztve, de egy szűk folyosón elhelyezve is jó hatásúak. Nem kell nagy darab, elég lehet akár egy tízforintos méretű is.

A hangok is befolyásolják az otthon hangulatát. Egy finom szélcsengő meg tudja változtatni a közérzetet. A természet alkotásai, kövek, fenyőtobozok, tollak, kagylók, szárított virágok, kivált, amelyekhez kellemes emlékek fűződnek, növelik az otthon békéjét. A kerek köveket a kínaiak például ugyanolyan értéknek tartják, mint az emberi kéz alkotta szobrokat, s szerintük ezektől még nagyobb lesz a harmónia.

A feng shui nagy jelentőséget tulajdonít a vízfelületeknek. A kerti vagy szobai szökőkutak csobogása kellemes a fülnek, s úgy tartják, a víz elem közvetlen kapcsolatban áll a pénz áramlásával - s erre is nagy szükség van manapság. A nagy belső tereknek jó tesznek a magasról belógó lobogók, textíliából vagy színes anyagokból készült mozgó tárgyak, kivált, ha csillogóak.

A műalkotásoknál fontos szabály a feng shui szerint, hogy megfelelő helyre kell tenni azokat. A romantikus képeket leginkább a házasság és szerelem területére, a nyugalmat árasztókat a közös helyiségekbe, a cselekvésre, gondolkodásra késztetőket pedig a dolgozószobába.

Peredi Ágnes