Ünnepek asztalai

A jeles napok a közös örömökről szólnak, az egyhangú hétköznapokból való kilépésről. A szeretteinkre való odafigyelést, az ünneppel kapcsolatos gondoskodó szeretetet nemcsak lelkünkben hordozzuk, de ez alkalommal díszbe öltöztetjük az asztalt és egész környezetünket is.
A jeles napok a közös örömökről szólnak, az egyhangú hétköznapokból való kilépésről. A szeretteinkre való odafigyelést, az ünneppel kapcsolatos gondoskodó szeretetet nemcsak lelkünkben hordozzuk, de ez alkalommal díszbe öltöztetjük az asztalt és egész környezetünket is.

Egy ünnepi teríték megalkotásakor figyelembe kell vennünk a lakás már meglévő összképét, a helyiségekben használt kelmék anyagát, stílusát, mintázatát. Ennek mintegy része, mégis az ünnep témájához megalkotott teríték fedi majd az asztalt. A legmodernebb környezetben is megjelenhetnek régi hagyományok, természetesen más formában, de a tartalom sokszor örökérvényű értékeket hordoz. A hagyományos karácsonyi asztal például nemcsak az étkezés színtere volt, de létfenntartó rítusok gazdag tárháza is. Már az ilyenkor fogyasztott ételeknek is jelentősége volt: a mákos tészta például jó házasságot jelentett, a hüvelyesek gazdag termést, az együtt elfogyasztott alma a családi összetartozás ígéretét hordozta a következő esztendőre is. A fokhagyma az egészséget, a halételek pedig a bőséget, a pénzt vetítették a jövőbe.

Az ünnep - mint kitüntetett esemény - szimbolikusan is a fényről szól. Alkalomtól függően minél több fényforrást alkalmazzunk, az intim hangulathoz legalkalmasabbak a gyertyák, mécsesek. Érdemes újra szemügyre venni lakásunkat: ablakmélyedésbe, falfülkékbe, kredencre, szekrények tetejére apró mécsesek sorát helyezhetjük - melyekből természetesen a terített asztalra is jut -, általuk ünnephez illő, meleg, személyes légkört varázsolhatunk. Hosszú gyertyákat használva a színeket, valamint a gyertyatartó stílusát szintén a szobabelső és a bútorok jellegéhez igazítjuk. Amennyiben vidám összejövetelt szervezünk, gyújthatunk színes gyertyákat vegyesen is, karácsonykor szép a hófehér vagy a vörös, de elegánsak a fémszínek: az arany, az ezüst is.

A fények fokozott hatásúak a tükröző felületek mellett. Karácsonykor, szilveszterkor fémes anyagokkal is teríthetünk, az üvegtárgyak szintén megsokszorozzák az apró lángocskákat. Lehet nemes anyagú, matt abroszt választani gondosan kifényesített fémtárgyakkal, sok-sok gyertya kíséretében, de az arany vagy ezüst alap is elegáns lehet. Erre nemes porcelánt és kevés fémkiegészítőt érdemes helyezni, ám a jó megvilágítás ilyenkor is pompás szolgálatot tesz. A fémszálas abroszon gyönyörűen érvényesülnek az apró míves tárgyak.

Karácsonyi és szilveszteri rendezvények alkalmával gondoljunk az ajándékozásra is. A teríték kompozíciójába tervezett díszítés lehet egyben ajándék is, de a szalvétába vagy apró kosárkákba, bonbonkínálóba is rejtethetünk parányi figyelmességeket. Az ünnep témája ihlető. A dekoráció összeállításakor kitalált apró trükköket, hajtogatásmódokat, színkombinációkat érdemes megjegyezni, mert jól jöhetnek még azokon a nem piros betűs napokon, amelyeket szeretteink kedvéért ünneppé varázsolhatunk.

Gulyás Judit-Szeleczky Ildikó

(A Vendégvárás Művészete Egyesületet, illetve a www.konyhamuveszet.hu támogatásával)