Töltött paprika dec. 07.

töltött paprika
A töltött paprika a tradicionális magyar konyha egyik alapétele. Főzhetünk mellé tört krumplit köretként.
Hozzávalók:
töltött paprika

8 db tölteni való paprika, 20 dkg rizs, 35 dkg sovány sertés darált hús, só, bors, fokhagyma, vöröshagyma, piros paprika, 1 tojás
mártáshoz: 1 kg friss paradicsom, vagy 1 l paradicsom ivólé (ha lehet házi), 1 fej vöröshagyma, ½ zeller gumó, vagy zöldje, 3 ek. olaj, 2 ek. liszt, 1 gerezd fokhagyma, 2-3 ek gyümölcscukor, vagy kristály cukor ízlés szerint, só
Elkészítés:
A rizst előfőzzük. Ezalatt kicsumázzuk a paprikákat (győződjünk meg róla, hogy nem erős (ha van érzékeny a családban), és feltesszük a zöldtől megtisztított paradicsomokat főni enyhén sós vízben. A ledarált húst beízesítjük ízlés szerint a fűszerekkel, hozzáadjuk a tojást, és a már kihűlt rizst. Összedolgozzuk, és betöltjük a paprikákat. Ügyeljünk arra, hogy a hegyében ne maradjon levegő, mert ez kinyomhatja a tölteléket. A megfőtt paradicsomunkat régen lepasszíroztuk, de ma már mixerrel pépesíthetjük, mert így a héjában lévő rostokat, értékes vitaminokat is elfogyasztjuk. Ezután hozzáadjuk az egész vöröshagymát, zellergumót, vagy zöldet, és egy gerezd fokhagymát. Miután megpuhult, egy nagyon kevés híg vízzel elkevert rántással is beránthatjuk. Ügyeljünk, hogy ezzel már csak rázni szabad, nehogy összetörjük paprikáinkat.