Mini Párizs-Brest fánk

mini Párizs-Brest fánk
Friss, tejkaramellás fánk, mandulapehellyel - garantáltan a család kedvence.
Hozzávalók:
mini fánk

15 darabhoz: 6 dkg finomliszt, 6 dkg vaj, 2 kissé felvert tojás.
A pudingtöltelékhez: 3,15 dl tej, 3 tojássárgája, 2 evőkanál kristálycukor, 1 evőkanál finomliszt, 1 evőkanál pudingpor, néhány csepp mandula aroma, ízlés szerint.
A karamellához: 25 dkg kristálycukor, 2/3 csésze kissé megpirított mandulapehely.
Elkészítés:
A fánktésztához a lisztet sütőpapírra öntjük. A vajat fél csésze (1,25 dl) vízzel egy edénybe tesszük, kis lángon addig keverjük, amíg megolvad, majd felforraljuk. Levesszük a tűzről, egyszerre beleöntjük a lisztet, és gyorsan összekeverjük. Visszatesszük a tűzre, tovább verjük, amíg golyóvá áll össze, és leválik az edény oldaláról. Egy nagy, tiszta tálba tesszük, kissé kihűtjük. Robotgéppel picit felverjük, hogy a maradék hőt is kiengedje. Fokozatosan hozzáadjuk a felvert tojást, egyszerre 3 kiskanálnyit. Mindegyik adag után jól felverjük, amíg a végén sima, és fényes tésztát kapunk.
A sütőt 190 fokra (gáz: 5.) előmelegítjük. 3 tepsit kibélelünk sütőpapírral. A fánktésztát olyan habzsákba tesszük, melynek a végén 5 mm-es csillagforma van. 3 cm átmérőjű köröket nyomunk a papírra. 10 percig sütjük, majd kissé visszavesszük a hőmérsékletet (180 fokra, gáz: 4.). További 15-20 percig sütjük, amíg megbarnul és megdagad. Megszurkáljuk az oldalát, hogy kiengedje a hőt, és a rácson hagyjuk kihűlni.
A töltelékhez 1 csésze (2,5 dl) tejet forrpontig hevítünk egy edényben. Egy tálban összekeverjük a maradék tejet, a tojássárgáját, a cukrot, a lisztet, és a pudingport, majd lassan hozzáöntjük a forró tejet, közben gyorsan keverjük, hogy jól összeálljon. Egy közepes méretű lábosba öntjük, és közepes hőmérsékleten addig keverjük, amíg felforr, és besűrűsödik. Hozzáadjuk az esszenciát. Tálba tesszük, letakarjuk, hagyjuk kihűlni.
A karamellához elkeverjük a cukrot 1,25 dl vízzel egy kis edényben, folyamatosan keverjük pici lángon, amíg a cukor felolvad. Felforraljuk, és keverés nélkül forrni hagyjuk 10 percig, amíg aranyszínű lesz. Majd az edényt egy forró vízzel teli másik edény fölé helyezzük: így megakadályozzuk, hogy a karamella megdermedjen.
A fánkok tetejét azonnal a tejkaramellába mártjuk, néhány mandulapehellyel díszítjük, és rácsra tesszük, hogy kihűljön. A fánkot vízszintesen félbevágjuk, a töltelékkel megtöltjük.