Gershwin-Ravel-Strauss-Rákász

null
Rákász Gergely keze alatt az orgona - az amerikai előadói gyakorlatot követve - nagyzenekarrá változik. Műsorválasztása különleges, átiratai merészek, hangszerelése egyedülálló. Ezúttal szeptember 18-án örvendezteti meg közönségét Egy koncert kékben című produkciójával az Uránia Filmszínházban.
Rákász Gergely keze alatt az orgona - az amerikai előadói gyakorlatot követve - nagyzenekarrá változik. Műsorválasztása különleges, átiratai merészek, hangszerelése egyedülálló. Ezúttal szeptember 18-án örvendezteti meg közönségét Egy koncert kékben című produkciójával az Uránia Filmszínházban.

Egyedi témájú hangversenysorozatait, mint a Romantika Light, Barokk Light, vagy a VERDISSIMO - La Bella Italia, több ezren hallgatták meg két kontinensen. A darabok között elhangzó - szinte a művész védjegyévé vált - zenetörténeti kommentárok tapinthatóvá teszik a művek keletkezésének atmoszféráját, így a hallgatók nem csak a muzsikát élvezhetik, de az adott korszakokból is pillanatképet kapnak.

Legújabb hangversenye "Látványkoncert". Papp Norbert festőművésszel közösen ezúttal túllépnek a megszokott hangversenykereteken, és képi illusztrációkkal a művészi fogantatás közegébe helyezik a résztvevőket, azt az illúziót keltve, hogy a régi korokban szemlélődünk. A zeneszerző pedig lehet, hogy épp mellettünk foglal helyet, hogy pár szóban megossza velünk benyomásait, melyek megihlették. Manapság magától értetődik, hogy a filmekhez zenét írnak, azonban most egyedülálló módon a zenéhez készülnek programba vágó művészi képsorok. Olyan közel hozzák a klasszikus művészetet, hogy ennél már csak akkor kerülhetünk közelebb, ha magunk is műveljük.

null
Rákász Gergely 15 évesen adta első orgonahangversenyét, majd az iskolaévek alatt folytatta a koncertezést szerte Magyarországon, mint az "ország legfiatalabb koncertorgonistája". Saját magának okozta a legnagyobb megdöbbenést, hogy fiatal kora ellenére megszaporodtak felkérései, és zenetörténeti kommentárjaival kiegészített előadásai mind több és több érdeklődőt vonzottak. Éppen ezért lassított karrierjén - alig néhány hangversenyt vállalva - újra tanulni vágyott. A régi korok céhes mesterlegényeinek példáján, mestertől mesterig vándorolva több nemzetközi hírű tanárt és koncertező művészt felkeresett, hogy tovább képezhesse magát.

2000-ben indította rendszeres magyarországi turnéit Bach halálának 250. évfordulója alkalmából, majd művészeti korszakokat bemutató tematikus hangversenysorozataival, Romantika Light, Barokk Light, Látványkoncert - Mozart & Gershwin, L'Orgue Monumentale, és a közkedvelt Karácsonyi történetekkel örvendeztette meg a közönséget.

A legutóbbi "VERDISSIMO - La Bella Italia" című műsorát körülbelül harmincezer ember hallgatta meg két év alatt. 2004-ben a Templomos lovagrend sorai közé hívta, és lovaggá ütötte. 2005-ben több hangversenykörút után tért haza végleg az Egyesült Államokból, és most főként Európában dolgozik.
"Úgy vélem, sok értéket kaptam Magyarországtól, és ha valaki elég szerencsés volt ahhoz, hogy fiatalon világot láthatott és tapasztalatokat gyűjthetett, szeresse annyira a hazáját, hogy a sok jóból amit tanult, hazahozza, amit lehet. Szükségem van a magyar levegőre, a magyar földre és a nyelvre, hogy felszabadultan dolgozhassak."

2008-ban szülővárosa, Győr kulturális nagykövetének választotta. A művész nemcsak templomokban és katedrálisokban játszik, hanem "Iskola programot" indított, amelynek keretein belül zenés előadásokat tart minden tanuló korosztálynak.