Családi ház: csak természetesen

null
"A családi ház építkezések terén jelentős vissza-esést lesz kényte-len elkönyvelni a piac egésze, ugyanakkor cégünket ez várhatóan kevésbé fogja érinteni" - nyilatkozta a Stílus és életmód.hu-nak Balogh Miklós, a Reneszánsz Zrt. elnöke.
null
"A családi ház építkezések terén jelentős visszaesést lesz kénytelen elkönyvelni a piac egésze, ugyanakkor cégünket ez várhatóan kevésbé fogja érinteni" - nyilatkozta a Stílus és életmód.hu-nak Balogh Miklós, a Reneszánsz Zrt. elnöke.

Az 1997-ben újjászületett vállalkozás azon felismerés jegyében kezdte el tevékenységét, hogy a világ építőiparában már a nyolcvanas években végbement egy trendváltás, mely lényegében leszámolt az üvegbe és gránitba merevedett rideg, technokrata szemlélettel és a természetesebb hatású anyagok, valamint a kézműves megmunkálás felé fordult.

Ennek kiszolgálására a meglévő, kiváló minőségű hazai mészkő és márvány alapanyagok mellé szükség volt az elvándorolt, jól képzett szakemberek visszacsábítására - nem egyszer éppen azon nyugat-európai országokból, ahol az ilyenfajta képzés már rég megszűnt. A több lábon álló vállalkozás árbevételének közel 10 százalékát kitevő tevékenység - ezeknél többnyire nem ők a fővállalkozók, hanem beszállítók - esetében évről évre növekszik azon megrendelők száma, akik a teljes építkezést a Reneszánszra bízzák. Az igényesebb megrendelők Balogh szerint azt a kockázatmentes hátteret díjazzák ilyenkor, amiben például kizárt a feketemunka alkalmazása.

A másik adu ász a felhasznált süttői mészkő, mely jól faragható és a városi ártalmaknak is ellenáll. A mintegy kétezer éve bányászott süttői mészkő fizikai tulajdonságai - fagyállóság, keménység, vízfelvétel - mérhetően jobbak a konkurens termékeknél, ám éppen ezért a feldolgozása is kicsit többe kerül. (Régen ezért csak ott alkalmazták, ahol statikai szerepe volt, például a régi rómaiak útburkolásra használták.) A tektonikai mozgások folytán úgy alakult, hogy ez egy kemény kő, de minthogy töredezett rétegekben található, a nagyüzemi felhasználásra kinyerhető mennyiség bányászata relatíve költségesebb. Mészkövek esetében egyébként a színárnyalatoknak nincs akkora szerepe, mert amikor burkolatként lesznek kitéve a természeti erőknek, két-három éven belül egy standard színárnyalatra áll be mindegyik fajta. (Gránit, márvány esetében ez természetesen más elbírálás alá esik.)

Házépítők, figyelem! A süttői mészkövet ma már hamisítják. Külföldről behozott mészköveket nagy mennyiségben értékesítenek különféle magyar cégek - nem egy esetben süttői kőként. Ezt úgy csinálják, hogy vásárolnak a Reneszánsz Zrt.-től pár száz négyzetmétert és annak a certifikációját mutatják be akár több ezer négyzetméternyi más áru esetén is. Ez nyilvánvalóan a fogyasztó megtévesztése, ami ellen az a védekezés, hogy a továbbiakban a minőségi tanúsítványon a négyzetmétert is fel fogják tüntetni. Tegyük hozzá: csak azt érdemes hamisítani, ami jó. Lényegében egyébként még csak árversenyről sincs szó, hiszen ezek az ál-süttői kövek még csak nem is olcsóbbak.

A szakma legkorszerűbb technológiáját felvonultató társaság tulajdonosai - akiket az induláskor az ismerősök azzal riogattak, hogy a triumvirátusok korán halnak - ma is töretlen barátságban kormányozzák a vállalkozást, miközben hosszú éveken át minden nyereséget visszaforgattak az "újjászületésbe". Ennek többek között az is része, hogy bár a világ minden tájáról importálnak követ, megtartották a hazai, saját tulajdonú kitermelő helyek elsőbbségét. A jövő februárban munkába álló új gépek a kőmegmunkálás legkorszerűbb generációját képviselik - többek között festmények, fotók alapján képesek lesznek képeket, portrékat kifaragni kőből. A saját arculat „gondozása” nem ennyire látványos: a cég tulajdonosai kevésbé, munkáik annál sűrűbben fordulnak elő a médiában. "Akár hiszi, akár nem, tavaly jutottam el odáig, hogy a hetvenes években épült helyett egy új házat építettünk" - meséli Balogh Miklós, hozzátéve, hogy azon sincs semmi olyan extra, ami egyéb produktumaikra ne lenne jellemző.

Egy másik lépték, amikor a világ egyik leggazdagabb mágnásának palotáját építették fel Torontóban, közel 300 konténer itthon kifaragott követ átszállítva az óceánon. Fantasztikus luxuslakot építenek jelenleg egy másik amerikai multimilliomosnak is - ezek a megbízások többek között azt is jelentik, hogy a cég ürömi telephelyén szinte egymásnak adják a kilincset a sztárépítészek. Egyikük azzal indokolta hűségét a magyar céghez, hogy itt a mesterembereknek nem kell a nüanszokat külön megmagyarázni, annyira kreatív a gondolkodásuk, illetve, hogy a vállalási határidők tekintetében a világpiaci átlag felével-harmadával számolhat.