Feng Shui a hétköznapokra

null
A Feng Shui jelentése: szél és víz. A régi Kínában nem kezdtek házépítésbe, települések alapításába, vagy éppenséggel temetkezési helyek kialakításába, mielőtt Feng Shui mester véleményét kikérték volna. Ezzel kapcsolatban bennünk is felmerült jó néhány kérdés, melyre szakértőnk válaszolt.
null
A Feng Shui jelentése: szél és víz. A régi Kínában nem kezdtek házépítésbe, települések alapításába, vagy éppenséggel temetkezési helyek kialakításába, mielőtt Feng Shui mester véleményét kikérték volna. Ezzel kapcsolatban bennünk is felmerült jó néhány kérdés, melyre szakértőnk válaszolt.

- Melyek az alapszempontok?

- Annak idején a mester kifinomult megérzései és tradicionális tudása alapján alaposan megvizsgálta az adott területet, figyelte, benne milyen érzéseket kelt. Ha a szél susogását, a közeli patak, folyó csobogását semmi sem zavarta meg, "csi"-ben, életenergiában gazdagnak ítélte meg a területet, így megfelelőnek találta építmények létrehozására.

null
- Aktuális-e ma a Feng Shui?

- A Feng Shui első alkalmazása óta 3000, más források szerint 5000 év telt el. Felmerülhet a kérdés, ha ez a tudomány valóban ilyen fontos, akkor hozzánk közelebb mért nem alakult ki hasonló? Nos, ha megvizsgáljuk azokat a hazai vagy európai épületeket, amelyek évszázadok óta fönnállnak, meglepődve tapasztalhatjuk, hogy megfelelnek a Feng Shui alapelveinek. Ezek közé sorolható a párizsi Notre Dames székesegyház, a híres római út, a Via Appia, az egyiptomi Szfinx, vagy akár Budapest is. Ez nem véletlen: az ősi tudás egyetemes, minden nép és terület számára azonosan érvényes. Másfelől a térrendezés rendkívül összetett tudomány, a mai korban ezek mindegyik szegmensével külön szakember foglalkozik. Az eltelt évezredek alatt a tudás nagy részéről az egzakt, modern tudományok bebizonyították, hogy igaz. Pl. a Feng Shui állítja: a zöld szín jines, tehát nyugtató hatású. A pszichológia ezt mára már igazolta, és manapság az iskolai táblákat is zöld színűre festik. Hogy egy adott helyiségen belül milyen helyzetben legkedvezőbb elhelyezni pl. a székünket, ma a proxemika tudománya foglalkozik, de már a Feng Shui is fontosnak tartotta. És így tovább, az építészetről, a lakberendezésről és sok egyéb kapcsolódó szakterületről elmondható, hogy ezek alapjaival valaha a Feng Shui mesterek foglalkoztak. Ami napjainkra ennyire szétaprózódott, az a Feng Shuiban egységesen jelenik meg, kiegészülve azzal az egyedi látásmóddal, amit az ősi mesterek fejlesztettek ki. Ezért érdemes most, a XXI. században, és itt, Európában is alkalmazni a Feng Shui tudományát.

null
- Mi történik, ha Feng Shui szerint csakis drága alapanyagból, pl. rózsagyökérből szabad elkészíteni a bútoromat?

- Szerencsére a Feng Shui annál sokkal rugalmasabb, semhogy ennyire konkrétan és egyértelműen meghatározza a bútor anyagát. A Feng Shui tanácsadó javaslatot tesz az elkészítendő munkadarab anyagára, de ha az a megrendelőnek valamilyen okból nem felel meg, az adott helyiség harmonizálására akkor is van lehetőség, mikor a kész bútor - esetleg egészen más anyagból - már be van szerelve. A Feng Shui szakértő ekkor általában különböző használati és dísztárgyak, esetleg tradicionális Feng Shui eszközök elhelyezését javasolja.