LakásinfóHirlevél

Lakásinfó

Talpalávaló kézműves remekek

Régen csak kastélyokban, később a tehetős polgári otthonokban is alkalmaztak intarziát a járófelületeken. A technológia a kézművességről, a megrendelő szépérzékéről, egyfajta jó értelemben vett exkluzivitásról szól. Hosszú évtizedek egyenparkettás és szőnyegpadlós divatja után azonban ismét létjogosultságot kapott az igényes enteriőrökben, ahol szó szerint öltözteti a lakást.

A rendszerváltás után egyszerre kellett bevezetni az új technológiákat és felkelteni a vásárlók érdeklődését az intarziaparketta iránt - vélekedik Nagy György, aki a KM Par-ker Kft., illetve az Intarzia Magazin képviseletében jó ismerője a témának. Hozzátartozik, hogy az apályt jelentő mintegy ötven év alatt kihalt az a szakmunkás generáció, amely régebben művelte ezt a műfajt. Szerencsére azonban a képző- és iparművészek egy részének érdeklődését megragadta az intarziakészítés, így a cégtulajdonos, aki eredeti végzettsége szerint melegburkoló kisiparos biztos szakmai háttérre támaszkodhatott, amikor kialakították ezt a cégprofilt.

A képeket, dobozokat, dísztárgyakat készítő mesterek odacsábításával fellendült a tömörfából készült intarziaparketták tervezése és gyártása. Nem mindegy azonban - figyelmeztet a szakember -, hogy milyen célra milyen fákat választanak. A színen, az erezeten túl például az is szempont lehet, amikor - immár ez is megvalósítható - padlófűtés fölé kerül lerakásra az intarziaparketta. Utóbbi esetben ugyanis azzal kell szembesülnünk, hogy a fa önmagában is egy természetes hőszigetelő anyag, amely ráadásul meleg hatására deformálódik. Az esztétikai élmény érdekében ezért olyan technológiát alkalmaznak, melynek során a 10 mm vastag - s ezért hőáteresztő - intarziaparketta kopásállósága és tartóssága vetekszik a hagyományos, kétszer ilyen vastag csaphornyos parkettáéval, azaz mintegy 80-100 évig újracsiszolható.

Végigsétálva a bemutatóteremben, az is kiderülhet számunkra, hogy nemcsak a felhasznált fák, színe, erezete járul hozzá az esztétikai élményhez, hanem nemritkán a szaga is. Megtudjuk például, hogy a gyönyörű szép afrikai rózsafa például e tekintetben is különleges tulajdonságokkal bír. Az utólag is beépíthető, teljes mértékben emberi kéz alkotta különleges fafajtákból készült intarziaérmék, -medálok és -rozetták tökéletes harmóniát alkotnak bármilyen burkolattal. Ma a fából készült intarziás felületet panelekből készítik. Léteznek hagyományos, táblás elemek, vagy kör, sokszög, illetve ovális alakú, úgynevezett intarziamedálok vagy akár az egész művet keretbe foglaló bordűrök. A katalógusokban található egyedi minták akár szobaméretűre nagyíthatóak. A beépítés módja is variálható. Például a táblás intarzia lerakható hálóban vagy diagonálban, a mintát lezárhatják bordűrökből készült kerettel és uralkodó motívumként berakhatnak egy medált.

Minderre azonban rá kell vezetni az ideérkezőket, hiszen a minta kiválasztása hosszú évekre meghatározza majd egy-egy helyiség miliőjét. Valljuk meg őszintén, a legtöbben csak valami szépre áhítozó laikusok vagyunk e területen, ennél fogva bizony elkél a segítség, ami természetesen azt is jelenti, hogy a cég szakemberei a helyszínre kiszállva adnak tanácsot. Egy gőzölt akác párosítása a kőrissel például kiadhat egy olyan visszafogott bordűrt is, amely felfuttatva az oldalfalra mintegy szolidan bekeretezi a teret, s többféle stílusú berendezést is elbír úgymond.

Természetesen a belsőépítészek, lakberendezők lényegesen több háttér-információ birtokában érkeznek a cég újpesti bemutatótermébe, ahol a saját gyártókapacitásnak köszönhetően egyedülálló gyorsasággal, akár 10-14 nap alatt elkészülnek azok az intarziatáblák - akár több száz négyzetméteres teljesítményben -, amelyeket aztán értő kezek helyeznek el a megrendelő otthonában. A fantázia, a rugalmasság, a szinte végtelen variálhatóság és a biztos szervizháttér azok az előnyök, amelyekkel a nagyobb gyártók, illetve a külföldi cégek helyi képviseletei nem tudnak versenyezni.

A megrendelők ki is használják ezt a rugalmasságot - készült itt már családi címer a könyvtárszoba közepére, hexa-sakk minta, de hasonlóképp megoldható a céges logó elkészítése is a tárgyaló padlójára. A cég referenciamunkái között ennélfogva számos kastélyszálloda, hotel, illetve minisztérium közösségi enteriőrje megtalálható.

A cégtulajdonos nem tagadja, hogy beleszerelmesedett ebbe a műfajba, első munkáját például a saját lakásában készítette el, amely annyira jól sikerült, hogy továbbiak követték - előbb a baráti körben, majd jöttek az intézményi megrendelők. Azt vallja, hogy ez egy megfizethető luxus: az árak lényegében ott kezdődnek, ahol a hagyományos parketta topminőségének költségei végződnek. S hogy ez sok vagy kevés, arra jó példa, hogy a KM Par-ker Kft. a bútordizájn fellegvárában, Olaszországban is értékesít termékeiből.

Tóth Gábor Ákos

Nyomtatásra és gyengén látóknak!

Cikk információk:

Cím: Talpalávaló kézműves remekek
Dátum: '07.12.28
Kategória: Lakásinfó
Következő cikk: » A lakásárakat nem érinti a megaprojekt leállítása?
Előző cikk: « Amikor az egyszerűség minőséget takar

Kezdőlap

Hirdetés

Partnereink:Minőségi parókák

Megrendelés: