LakásinfóHirlevél

Lakásinfó

Amikor az egyszerűség minőséget takar

A XX. század legmeghatározóbb stílusirányzatai gyakran kiállításokról kapták nevüket. Így maradt fenn egy 1951-es londoni kiállítás neve alapján az összefoglaló "skandináv stílus" meghatározás is. Ez a stílus még gyors nemzetközi népszerűségét is egy 1954-57 közötti amerikai vándorkiállításnak köszönheti.

Mint ahogy az a népművészetben gyakori, eleinte itt is a szegénység hozta létre a legcélszerűbb tárgyi környezetet. Ez az okos szegénység fontos kiindulópontja lehetett a később született tárgyak célszerűségének, időtállóságának. Igen ritka egyébként, ami itt nemegyszer megtörténik, hogy újra gyártanak bútort, lámpát, dísztárgyat, eredeti, korabeli "klasszikus" design tervek alapján. A stílus hosszú sikertörténetének záloga általánosságban demokratikus üzenete, hogy elérhető áron egyszerű, természetes, praktikus, kényelmes tárgyi környezetet teremt.

Ami egy-egy ilyen igazán jól megtervezett, berendezett térben szinte észrevétlenül hat érzékeinkre, az a nyugalmat sugárzó összhang és harmónia, a vizuális és funkcionális egység, melyben éppúgy részes maga a természeti környezetbe illesztett épület, mint a belső tér elemei, egészen az apró hétköznapi tárgyakig.

Együtt jelenik meg itt az ember-központúság, a természet szeretete, és ami ritkaság, már a gyártáskor egy környezettudatosság is. Ugyanakkor látványos jellemzők: a bölcs visszafogottság és szerénység mellett a realitásérzék, azaz egyfajta pozitív puritánság, melyben a célszerűség, praktikusság, tisztaság dominál. Ennek gyakori megjelenési formái például a berendezésben használt világos színek, fában, textilben egyaránt, vagy a természetes alapanyagok, a kezeletlen felületek alkalmazása

Tudhatjuk minderről, hogy ebben a régióban már indításként adott egy fejlett iskolarendszer, melyben a művészi és ergonómiai tervezést is magas szinten oktatják, egy olyan gondolkodásmóddal párosítva, ahol a hagyományok tisztelete mellett az adott kor fogyasztói szokásait is figyelembe veszik. A végzett tervezőket pedig előszeretettel alkalmazzák.

Mi a siker egyéb titka? Ezekben az országokban az ipari és manufakturális előállítás egységesen fejlett, így kiváló minőségű és időtálló tárgyak készülnek, a legkorszerűbb technológiával.

Mi kerül ebből hozzánk? Ez a környezetkultúra, ez a tárgyi világ jogosan vonzó lehet számunkra, biztos nem csak a finnugor nyelvi rokonság okán, a valamikori közös eredetből adódóan. Néhány dolgot azonban nem érdemes meggondolatlanul átvennünk, már csak az éghajlati adottságainkból fakadó különbség miatt sem. Ilyen például az ott jól szolgáló mennyezeti bevilágító ablak, ami nálunk kellemetlenül nagy hővezető lenne, vagy az a faház, amely a mi téli-nyári hőingadozásainkat nem sokáig bírná.

Ami a berendezést illeti, ott fontos, hogy ez a fajta egyszerűség nem az olcsó silányt jelenti, sőt, a cifrához, díszeshez képest gyakran drágább is. Mégis, ha megtehetjük, inkább elsőre minőséget vásároljunk, hisz a célszerűség feltétele egy bizonyos tartósság is. Jó belsőépítész segítségével itt is sok felesleges utat, költséget, bosszúságot megspórolhatunk

Nyomtatásra és gyengén látóknak!

Cikk információk:

Cím: Amikor az egyszerűség minőséget takar
Dátum: '07.12.10
Kategória: Lakásinfó
Következő cikk: » Talpalávaló kézműves remekek
Előző cikk: « Bútordizájn Marco Zordantól

Kezdőlap

Hirdetés

Partnereink:Minőségi parókák

Megrendelés: