Trükkök-tippekHirlevél

Trükkök-tippek

Rend és tisztaság - ilyen lenne a skandináv otthon?

Ha valaki skandináv stílusú otthont szeretne, számos északi tervező és gyártó termékét megtalálja a hazai piacon. A skandináv stílusú otthont azonban nemcsak az eredeti tárgyak, hanem a tér áttekinthetősége és a fény szabad áramlása is jellemzi.

Fenn, északon az év nagy részében sötét van, ezért kiemelt szerep jut a fénynek. A természetes fényt nagy, olykor földig érő ablakok engedik be. Gyakran alkalmaznak tetőablakot, hisz nem kell attól tartani, hogy nyáron túlságosan átforrósodna a helyiség. Csipkefüggönyt nem használnak, esténként sűrű szövésű, de nem vastag, többnyire nyomott mintás függönyt húznak az ablak elé. A fényhiány okozta depresszió ellen élénk színekkel, vidám, természeti motívumokkal védekeznek. A téli sötétségben sok lámpára van szükség. Könnyed, olykor merész formájú, szinte lebegő lámpatesteket alkalmaznak.

A lámpák fényét a szintén jellegzetes, egyszerű formájú, vastag falú üvegtárgyak sokszorozzák meg. A vázákba mindig tesznek valamilyen friss vagy száraz virágkompozíciót. A cserepes virágokat is egyszerű vonalú, szép formájú konténerekben tartják.

Az összefogás, az élénk közösségi élet északon korábban létkérdés volt. A családok, baráti társaságok számára ma is fontos az együttlét, épp ezért kiemelkedő szerep jut a lakásokban a közösségi tereknek: a nappali szobának és az étkezőnek. Ezek tágas, világos helyiségek, melyek berendezése nyugalmat áraszt. Mivel egy ilyen szobában nincs semmi, aminek ne lenne valamilyen határozott funkciója, az embernek az az érzése, hogy itt mindig rend és tisztaság uralkodik. A padlón natúrszínű parketta vagy hajópadló, ezen egyszerű mintájú vagy épp egyszínű szőnyeg.

A nappali központi bútora a kanapé, illetve ennek északi változata, mely több, variálható elemből áll, igény szerint rendezhető és bővíthető. A tároló bútorok többnyire beépítettek, hogy a tér jól áttekinthető maradjon. A skandináv dizájn találmánya a variálható bútor, amit korábban svédfalnak is neveztek.

A skandináv stílusú otthon egyik legjellemzőbb vonása a finom egyensúly. Semmi sincs benne, ami túlzó. Nincsenek felesleges tárgyak, mindenből épp annyi van, amennyi ahhoz kell, hogy az ott élők jól érezzék magukat.

Nyomtatásra és gyengén látóknak!

Cikk információk:

Cím: Rend és tisztaság - ilyen lenne a skandináv otthon?
Dátum: '12.11.10
Kategória: Trükkök-tippek
Következő cikk: » Elegáns és praktikus
Előző cikk: « Feng Shui a hétköznapokra

Kezdőlap

Hirdetés

Partnereink:Minőségi parókák

Megrendelés: