LakásinfóHirlevél

Lakásinfó

A "bűntérkép" befolyásolhatja a lakáspiacot

Bűntérkép, zajtérkép, hőtérkép. Ez a hármas befolyásolhatja majd a jövőben, hol is veszünk lakást. Budapesten minden lakópark reklámja csendes, nyugodt környezetet ígér, ám a főváros új közbiztonsági térképe nyilvánosságra hozatalával a vevő maga is ellenőrizheti, valóban biztonságos környéken épül-e a lakópark.

A 10 milliárd Ft beruházással épülő Sasad Resort legújabb megfigyelései rámutatnak arra, hogy a Belügyminisztérium által készített legújabb "bűntérkép" a jövőben árnyaltabbá teheti az ingatlanpiacot. Mint ismert: a térkép alapján az V. kerület a legveszélyesebb. Ott több a bűntény, mint a Józsefvárosban. Az elemzés kimutatta azt is, hogy a XVII. kerület a legbiztonságosabb. Ugyanakkor általánosságban megfogalmazható az is, hogy Budán kevesebb a bűncselekmény a pesti oldalnál. Az 1,2 millió lakosú Pesten tavaly 108 ezer, a félmilliós Budán 25 ezer esetben rendeltek el büntetőeljárást a hatóságok.

Árnyaltabbá teheti a fővárosi ingatlanpiacot a korábban napvilágot látott zajtérkép is - állítja a Sasad Resort projekt marketingért felelős igazgatója, Dömötör Mónika. Mint ismert: a főváros szakemberei e dokumentumon rögzítették a főváros jelentősebb útjait, vasútvonalait, nagyobb üzemeit. A szakemberek egy úgynevezett konfliktustérképet is felvázoltak azokról a területekről, ahol az erős zaj lakóházakat, kórházakat, iskolákat is terhel. Mindez forintokra, négyzetméterárakra is lefordítható lesz - mondta a szakember.

A szakértő kiemelte: az új lakást vásárlók egyre tudatosabban vásárolnak. Így ma már nemcsak a banki lakáshitelekkel kapcsolatos szerződéseket, vagy a tulajdonosi viszonyokat bizonyítandó papírokat nézik át részletesen, de az új ingatlan technikai jellegű paramétereit is leellenőrzik, mielőtt megvásárolják a lakást. Egyre gyakoribbak például az energiafogyasztással kapcsolatos kérdések. Mint ismeretes: 2009-től Magyarországon is bevezetik a lakóházakra érvényes zöldkártya-rendszert, amely tartalmazza az épületek energiafogyasztását. Dömötör Mónika szerint az emelkedő energiaárak miatt, már most is sok vevőnél döntési szempont ez a kérdés is.

Hasonlóan befolyásolni fogja az ingatlanpiaci döntéseket a zajtérkép, hiszen eddig csak szubjektív megérzései alapján tudta eldönteni a vevő, hogy zajos e a környék vagy sem. (Ez ráadásul napszakonként változó, így gyakorta megeshetett, hogy olyan időpontban nézte meg a lakást a vevő, amikor éppen csendes volt, ám beköltözve kellemetlen meglepetésben lehetett része.)

Nyomtatásra és gyengén látóknak!

Cikk információk:

Cím: A "bűntérkép" befolyásolhatja a lakáspiacot
Dátum: '07.11.19
Kategória: Lakásinfó
Következő cikk: » A Poggenpohl bemutatja az első Porsche Design konyhát
Előző cikk: « Ahol a belsőépítészet karrierje kezdődött

Kezdőlap

Hirdetés

Partnereink:Minőségi parókák

Megrendelés: