LakásinfóHirlevél

Lakásinfó

Ahol a belsőépítészet karrierje kezdődött

Az 1. világháború után uralkodó optimizmus egyetemes légkörét tükröző, elsősorban iparművészeti stílus nevét az 1925-ös párizsi világkiállításról kapta. A 20. század utolsó átfogó stílusirányzatát elsősorban az újjáépítési hullám, a modernizáció, a technológiai fejlődés, a gépesítés hozta létre. Az akkoriban születő, kibontakozó design egyben a belsőépítészet karrierjének kezdetét is jelentette.

Eleinte az európai formatervezési irányzatok uralták a korszak alkotásait, majd hamarosan világszerte elterjedt és továbbalakult. A kezdeti kifinomult, modern és nemes tárgyi világát a luxus kényelme, az első rangú megmunkálás iránti igény, és az értékes alapanyagok használata csak a tehetősebb rétegek számára tette hozzáférhetővé. Később főként az amerikai technológia által vált alkalmassá a magas színvonalú sorozatgyártásra, így a széles közönség számára is elérhető lehetett.

Tervezőire hatott a századelő képzőművészeti irányzatainak, a különböző izmusoknak újításai mellett az akkoriban felfedezett egzotikus kultúrák formarendje is. E sajátos stílus jellemzői: drága alapanyagok, élénk, gyakran harsány színek, lendületes formák, gazdag díszítések, stilizált, absztrakt és geometrikus minták.

Korai alkotói a kézműipar nemes hagyományaihoz nyúltak vissza, gyakran elefántcsont, kagyló, cápabőr került az egzotikus fafajtákból készített bútorokra, aranyozás, ezüstözés, sőt, a kínai lakkozás technikáját is magas színvonalon alkalmazták . Ugyanakkor új anyagok is születtek ekkoriban, melyek közt a bakelit, mint önthető műanyag, vagy az alumínium és az acélcső használata mintegy fahelyettesítőként jelent meg a bútorgyártásban. Itt már a kifinomult art deco irányzat helyenként ötvöződött a korszak másik, és ellenpólusként megjelenő nagy újdonságával, a funkcionális, puritán Bauhausszal.

Büszkén mondhatjuk, hogy ebben az időben a magyar tervezők is világszínvonalon vették ki részüket az úttörő munkákban, és hazai kortársaik is hozzájuthattak a korszerű, modern, esztétikus környezet korabeli tárgyaihoz. Ma, amikor e stílus népszerűsége tán még születéséhez képest is óriási, ismét elérhetők a korszak megbecsült, felújított bútorai, berendezési tárgyai, melyek most is élhetők, élvezhetők. Nem árt azért vásárlás, választás előtt mérlegelnünk néhány feltételt, mivel az art deco bútorai önmagukban és egymás közt is valamiféle eklektikát hordoznak. Elsősorban nagy, világos terekben kelnek életre ezek a dekoratív darabok, egyszerű vonalvezetésű modern környezetben. Egy eklektikus enteriőr egyensúlyát, harmóniáját az anyagok struktúrái, az arányok, színek, fények teremthetik, erősíthetik meg, melyeknek szakszerű megítélését minél korábban érdemes szakavatott belsőépítészre bízni.

Toroczkay Ilona

Nyomtatásra és gyengén látóknak!

Cikk információk:

Cím: Ahol a belsőépítészet karrierje kezdődött
Dátum: '07.11.05
Kategória: Lakásinfó
Következő cikk: » A "bűntérkép" befolyásolhatja a lakáspiacot
Előző cikk: « Átadásra került a Marina Part harmadik üteme

Kezdőlap

Hirdetés

Partnereink:Minőségi parókák

Megrendelés: