LakásinfóHirlevél

Lakásinfó

Lámpák a lakásban

A jó designer összművészetet szorgalmaz: ha módja van rá, nem bútort és nem szőnyeget, sokkal inkább olyan enteriőrt tervez, amelyben a szőnyegtől az evőeszközön át a lámpáig minden az ő keze nyomát viseli. Ám azzal számolni kell, hogy egy ilyen munka legérdekesebb és legnehezebb feladatai közé tartozik rátalálni az egyes helyiségekhez legjobban illő, mégis stílusos világításra.

Akkor menjünk vásárolni, ha már pontosan tudjuk, milyen világítótestet keresünk. Egy új lámpával mindig egy „darabka” fényt is veszünk, s erre feltétlenül gondolni kell, amikor belépünk az elektromos cikkeket árusító üzletbe. Nem elég az, ha egy lámpa esztétikus, formatervezett, legalább ennyire fontos az általa kibocsátott fény milyensége.

Egy adott helyiség világításának megtervezésében mindenekelőtt a következőket kell átgondolni:
- Milyen célra használja az adott helyiséget? (nappali, fürdőszoba, háló stb.)
- Milyen hangulatot kíván kialakítani? (több kisebb helyi világítás, egy központi erős világítás)
- Melyek azok a dekoratív berendezési tárgyak, amiket ki akar emelni? (pl. festmények, szobrok stb.)

Nappali szoba
Amikor a nappali szoba világítását tervezi, számba kell vennie azt a sokfajta tevékenységet, amely mind-mind ebben a helyiségben folyik. Tévézéshez gyengébb, vendégek fogadásához erősebb általános megvilágításra van szükség. Olvasáshoz, kézimunkához helyi világítás a megfelelő, míg például a festmények, növények vagy egy boltív megvilágításához koncentrált, hangsúlyvilágítás a legjobb megoldás. A nappali megvilágításánál általában fényerőszabályzós kapcsolót javasolunk, ily módon a fény mindig kitűnően tud alkalmazkodni a különböző hangulatokhoz és tevékenységekhez.

Étkező
Az étkező világításának esztétikusnak és egyben hatékonynak kell lennie. Ezt leginkább az általános és helyi világítási megoldások kombinációjával lehet elérni, amely a legkülönbözőbb tevékenységeknél is (pl.: ünnepi vacsora, családi összejövetel stb.) megfelelő fényt és hangulatot kölcsönöz. Fényerőszabályzó-kapcsoló felhasználásával a különböző alkalmakhoz ideális fényerőt biztosíthat. Étkezője központi világítását általában az ebédlőasztal fölé befüggő csillár vagy függeszték adja, amely szerves része a helyiség dekoratív berendezésének. Ha fényét a szabályzókapcsolóval le lehet tompítani, a gyertya fényéhez hasonló lágyabb hangulatfény érhető el. Direkt, lefelé világító csillár az általános beltéri megvilágítás mellett az asztalnak is helyi világítást kölcsönöz.

Hálószoba
A hálószoba megvilágításánál a csendes, nyugalmas légkör kialakítása a legfontosabb. A helyiség néhány szegletében azonban a különböző tevékenységekhez - pl.: olvasáshoz - erősebb fény szükséges. Az általános és helyi világítás ésszerű kombinációjával az egyes korosztályok eltérő világítási elvárásainak megfelelő hangulatot teremtheti meg.

Konyha
A konyha elsősorban munkaterület, de ugyanakkor egy közös helyiség is a család és a barátok számára. Ezért a funkcionális de egyben hangulatos világítási megoldás ajánlott.

Fürdőszoba
Fürdőszobájában több, hasonló fényerejű, árnyékmentes lámpatestre van szükség, amelyek megfelelő fényt biztosítanak a tükör előtti tevékenységekhez. Kisebb fürdőszobákban a tükör fölötti vagy melletti lámpatestek bevilágítják az egész helyiséget, nagyobb fürdők esetén viszont szükség lehet kiegészítő megvilágításra.

Dolgozószoba
Internethasználatkor, házi feladat írásakor, vagy leveleink olvasása közben bizonyára ön is egyre több és több időt tölt irodájában, dolgozószobájában. Ezért igen fontos, hogy lakása ezen helyiségeibe megfelelő minőségű és erősségű világítás kerüljön. Ezzel elkerülheti szeme megerőltetését, amely hosszú távon a látás romlásához is vezethet, valamint egy hangulatosabb környezet munkája hatékonyságát is kedvezően befolyásolja. Amikor dolgozószobája világítását tervezi meg, olyan kényelmes környezet kialakítása a célszerű, amely mentes a vad kontrasztoktól és a zavaró visszatükröződésektől. Ennek elérése érdekében szükség van egyrészt általános beltéri világításra, másrészt helyi megvilágításra.


Nyomtatásra és gyengén látóknak!

Cikk információk:

Cím: Lámpák a lakásban
Dátum: '07.09.23
Kategória: Lakásinfó
Következő cikk: » Drámaian nőhet az eladó panellakások száma
Előző cikk: « Megújuló szecessziós ház Pécsen

Kezdőlap

Hirdetés

Partnereink:Minőségi parókák

Megrendelés: