Bemutatkozott a tizenhatodik BMW Art Car

A San Franciscó-i Modern Művészetek Múzeumában (SFMOMA) 2007. szeptember 8. és 2008. január 13. között várja látogatóit a "Your tempo: Olafur Eliasson" kiállítás. A különleges tárlat a 2007-es "Your mobile expectations: BMW H2R project" első nyilvános, valamint egyetlen Egyesült Államokbeli megjelené-se, amelynek főszereplője Olafur Eliasson kortárs képzőművész a BMW "Art Car" programja keretében született új alkotása.

Eliasson projektje a fejlett ipari formatervezés mesterművét olyan művészeti alkotássá alakítja, amely kritikus és költői módon reagál a globális felmelegedés és az autóipar különleges viszonyára. A BMW H2R hidrogénüzemű versenyautót sebességi rekordok felállítására tervezték, miközben megújuló energiaforrásból származó üzemanyag-hasznosítása a jövőre is hosszú távú megoldást kínál. Eliasson eltávolította a karosszéria külső borítóelemeit, majd acélhálóból, tükröző acéllemezből és több réteg jégből álló, áttetsző burkolattal látta el. E kontextusban figyelmünket a jég kapcsán többek között a hidrogénre - amely mélyen fagypont alatti hőmérsékleteken folyékonnyá, így jól használható üzemanyaggá alakítható -, illetve ilyen alkalmazásának egyetlen végtermékére, a vízre irányítja.

A nemzetközi szinten is generációja egyik legjelentősebb művészeként számon tartott Eliasson immár 15 esztendeje készít hasonlóan innovatív alkotásokat, mégpedig a legkülönbözőbb méretekben. Akár szobai szivárványról, visszafelé folyó vízesésről vagy bejárható kaleidoszkópokról legyen is szó, a nézőt is egyedülállóan integráló alkotásai mindenkor a természeti és a mesterséges határát kutatják. Eliasson szokatlannak, ugyanakkor ismerősnek ható művei egyszerű felépítésűek, mégis izgalmas látványt nyújtanak, mivel intenzív és ösztönös reakciókat kiváltva, a mindennapok valóságának személyes megtapasztalásáról szólnak. A járművet a jégrétegek fokozatos előállítása érdekében több napon át, közel 2000 liter vízzel permetezik. Az így kialakított, belülről megvilágított és jeges atmoszférájában csillogó műalkotás mintegy 1,5 méter magas, 5,25 méter hosszú és 2,5 méter széles.

Az 1975-ben alapított BMW Art Car Collection neves művészek - köztük David Hockney, Jenny Holzer, Roy Lichtenstein, Frank Stella, Robert Rauschenberg és Andy Warhol - immár összesen 16 alkotását tartalmazza, s mindegyikük az autó mai megjelenésének és jelentőségének egyedülálló alkotói megfogalmazása. Hervé Poulain, a francia autóversenyző még a hetvenes évek elején bízott meg elsőként egy művészt - barátja, Alexander Calder személyében -, hogy műalkotásként fogalmazza meg versenyautóját. A kollekció modelljei világszerte számos múzeumban és galériában is szerepeltek már, köztük a párizsi Louvre, a velencei Palazzo Grassi, a sydneyi Powerhouse Museum, valamint a New York-i és a bilbaói Guggenheim Museum termeiben.

Nyomtatásra és gyengén látóknak!

Cikk információk:

Cím: Bemutatkozott a tizenhatodik BMW Art Car
Dátum: '07.09.11
Kategória: Értéktrend
Következő cikk: » Megújuló szecessziós ház Pécsen
Előző cikk: « Ami a csövön kifér

Kezdőlap

Hirdetés

Partnereink:Minőségi parókák

Megrendelés: