A hónap stílusaHirlevél

A hónap stílusa

A nagy "kivonulás"

A 19. és 20. század fordulóján, azokban a bizonyos boldog békeidőkben, Európa és Amerika országaiban szemet gyönyörködtető, dekoratív stílus született. A szecessziós épületek, műtárgyak és iparművészeti alkotások a mai kor emberét is elkápráztatják - mi több, az építészeket, lakberendező designereket is megihletik.

Ami Magyarországon a szecesszió, az Németországban Jugendstil, Olaszországban stile Liberty, francia nyelvterületen Art Nouveau, a dél-amerikai országokban modernismo. Ez a növényi motívumokat használó, sokak által "indás stílusnak" is nevezett művészi kifejezésmód különböző előzményeken alapulva sajátos változatokban öltött testet az egyes országokban. Mégis az egyik legkönnyebben felismerhető és azonosítható stílus.

A "szecesszió" szó kivonulást jelent. A világban szinte egyszerre megjelenő új stílus a korábbi évtizedekben kibontakozó és egyre nagyobb teret hódító ipari kultúra ellenében jött létre. Egyik közvetlen előzménye az Angliában létrejött Arts and Crafts (művészet és kézművesség) mozgalom volt. Utópisztikus elképzelésük az volt, hogy a művészetet az emberek mindennapi életének részévé tegyék. A sorozatgyártott silány minőségű tárgyak helyett olcsóbb anyagokból készült, de szép tárgyakat akartak létrehozni, hogy a szegényebb rétegek is esztétikus környezetben élhessenek. A kézműves munka azonban már akkor is igen költséges volt, így az általuk megalkotott tárgyak kifejezetten drágák voltak. A néhány évtized múlva kialakult szecessziós stílus legszebb darabjai is inkább a tehetősebb rétegek megrendelésére készültek.

A kialakuló metropoliszok uniformizált építészete, környezetkultúrája után az emberek egyedi enteriőrökre, tárgyakra vágytak, melyeket hagyományos, kézműves eljárásokkal hoznak létre. A szecessziós stílusban dolgozó mesterek teljességre törekedtek, minden részletre odafigyeltek. Építész, képzőművész és kézműves szoros együttműködésére volt szükség, ami a hajdani, idillinek gondolt állapotot idézte. Számos magyar építész és képzőművész működött együtt asztalosokkal, lakatosokkal, szövőkkel, keramikusokkal, üvegkészítőkkel. A létrejött épületek külseje és belseje a tervezők élénk fantáziájáról és a kivitelezők magas fokú mesterségbeli tudásáról tanúskodott. A lendületes vonalak, a tekergő indák, az ábrázolt formák, melyek hol világos, hol rejtélyesebb szimbolikus tartalmak hordozói, mindig magukkal ragadják a nézőt.

Nyomtatásra és gyengén látóknak!

Cikk információk:

Cím: A nagy "kivonulás"
Dátum: '12.05.31
Kategória: A hónap stílusa
Következő cikk: » Csak a jó meleg Afrika...
Előző cikk: « Mediterrán minta

Kezdőlap

Hirdetés

Partnereink:Minőségi parókák

Megrendelés: