LakásinfóHirlevél

Lakásinfó

Masszázsmedencék divatja: oázis a kertben II.

A kültéri hidromasszázs medencék elektromos csatlakozásának kialakításánál ajánlatos az előzetes konzultáció, hiszen ezek áramfelvétele modelltől függően akár 20-30 Amper is lehet. Tény, hogy az üzemeltetési költségek javarészét az áramszámla teszi ki, ezért nem árt a csak "lóerőkben" gondolkodó cégeknél a fogyasztásra is rákérdezni.

Egy egyszerűbb modell ugyanis akár 6-7 kW áramot is elfogyaszthat, míg a korszerűbbek 1,5-2,5 kW-tal is beérik. A szakemberek szerint egyébként egy jól beüzemelt masszázsmedence havi üzemeltetési költsége mindennel együtt nem haladhatja meg a 6-8 ezer forintot. Mindehhez azonban az kell, hogy a medencevíz karbantartását előírásszerűen végezzük el, ellenkező esetben egyre inkább leterheljük a rendszert. Amely egyébként elektronikájának köszönhetően azokon a napokon is elvégez egy szűrési ciklust, amikor nem használjuk a medencét. Ne csodálkozzunk tehát, ha életre kel házi édenkertünk, az viszont már egyáltalán nem mindegy, hogy típustól függően ez alatt mennyit fogyaszt.

Tapasztalatunk szerint a biztos szervizháttérrel rendelkező középméretű cégek már rendelkeznek egy olyan 25 típusból és mintegy 60 variánsból álló palettával, amelyből már kifejezetten jó kombinációt lehet választani. Természetesen nem mindegy, hogy mit vesznek bele az alapcsomagba és mi kerül a választható kiegészítők csoportjába. Nem lehet elégszer ismételni, hogy pusztán a fúvókák mennyisége alapján nem hozhatunk jó döntést: a kereskedőn múlik, hogy azok elhelyezkedésének fontosságát elmagyarázza. (Egyébként a csúcsmodellek is megelégednek maximum 50 darabbal.)

Az alapfelszereltség minimuma általában a szintetikus burkolat, a termo tető, 1-2 1,5 kW-os vízforgató, víz alatti világítás, műanyag terápiafúvókák, fejtámlák, 2,7 kW-os fűtés, az ózonozó, elektronikus vezérlés és típustól függően 3-5 darab 125 sqft filter, illetve az ezüst-ion katód. A gazdagabb felszereltség mindehhez hozzátesz egy 3 fokozatú víz alatti világítást, titánfűtést, fémfúvókákat, programozható elektronikus vezérlést, aromaterápiás kiegészítőt, valamint egy pezsgőfürdő rendszert. Utóbbi esetben - 5-6 masszázshellyel, 1500 literes űrtartalommal számolva - körülbelül 3 és 4 millió forint között tartunk, ám ekkor következik a választható extrák sora, ahol vonzó lehet a 250 ezer forintos, a medence sarkaiból gombnyomásra kiemelkedő sztereó berendezés CD-játszóval, valamint a 60-90 ezer forintos hidraulikus tetőemelő szerkezet. Választhatunk még 2 fokos lépcsőelemeket is darabonként 40-60 ezer forintért, illetve az aromaterápiához tölteléket 3 ezer forint/csomag áron.

Van, ahol kéféle luxus csomagot kínálnak a 2,5-3,5 millió közé pozicionált, jó alapfelszereltségű medencéikhez. A 250 ezer forintos csomagban beépített sztereó zenei egység található, valamint egy üvegszálas medence-keretvilágítás, míg a 350 ezres csomag ezt a távirányítás lehetőségével egészíti ki. A legfrissebb "dili" a beépített vízesés, amelyet éppen újdonsága miatt számos helyen akciós ajánlat részeként kínálnak.

A műfaj két magyar "specialitására" a legritkább esetben szokták a vevő figyelmét felhívni. Ilyen például, hogy Magyarországon nem mindenhol tökéletes az FM rádióvétel, ezért kevés lehet a medence borításán belül körbevezetett antennakábel: ilyenkor szükség lehet egy szobai antennacsatlakozásra is. Szintén hazai "kuriózum", hogy áramszolgáltatóink a megszokottnál gyakrabban produkálnak áramkimaradást, majd ezt követően túlfeszültséget, amelyet a medencék elektronikája nem minden esetben képes tolerálni. Minthogy a gyártók ilyen esetekre nem vállalnak garanciát - s egy komplett elektronikacsere igen húzós összeg -, feltétlenül ajánlott egy "C" osztályú túlfeszültség-levezető központi beépítése.

Tóth Gábor Ákos

Nyomtatásra és gyengén látóknak!

Cikk információk:

Cím: Masszázsmedencék divatja: oázis a kertben II.
Dátum: '07.08.20
Kategória: Lakásinfó
Következő cikk: » TóPARK - ahol életre kelnek a "klasszikusok"
Előző cikk: « Masszázsmedencék divatja: oázis a kertben I.

Kezdőlap

Hirdetés

Partnereink:







Minőségi parókák

Megrendelés: