LakásinfóHirlevél

Lakásinfó

A biztonság pszichológiája

A hivalkodóan megépített "kacsalábon forgó" házak nemcsak az adóhatóság figyelmét vonhatják magukra, hanem a betörőkét is: jelentősen növelheti annak kockázatát, hogy a bűnözők látókörébe kerülünk. Nem árt megfontolni, hogy kiknek mutatjuk meg lakásunkat. Egyszóval: érdemes pszichológiai szempontból is átgondolni biztonságunkat.

Ha valaki egyedül él - főként az idősebbek -, fokozottabban ki vannak téve a betöréseknek, rablásoknak. A legjobb megoldás természetesen az lenne, ha valamelyik családtag, vagy megbízható rokon hozzájuk költözne, azonban mindannyian tudjuk, hogy ez az esetek többségében kivitelezhetetlen. Egy hűséges házőrzőkutya is fokozhatja biztonságérzetüket, nem beszélve a pszichológiai előnyeiről. Hiszen egy jó kiállású házőrző nem csupán gazdáját erősíti, de egyben elrettentően hat a rossz szándékú emberekre.

Jó módszer lehet az is, amikor valaki egyedül él lakásában, hogy az ajtón több nevet tűntet föl a névtáblán. Ezzel az egyszerű megtévesztéssel könnyen elriaszthatja az "ad hoc" módra dolgozó tolvajokat, hiszen nem sokan kockáztatják meg a betörést, ha feltételezhető, hogy a lakásban többen is tartózkodnak. Ugyanígy, ha hosszabb-rövidebb időre magunkra maradunk lakásunkban, célszerű csak a szorosabb családot értesíteni.

Sohase hagyjuk otthon egyedül gyermekeinket, hiszen ők sokkal naivabbak és tapasztalatlanabbak nálunk. A profi szélhámosok könnyűszerrel kijátsszák őket és bejutnak a lakásba. Gyakori eset például, hogy vidéki vagy távoli rokonnak adják ki magukat. Ha már elkerülhetetlen, hogy megfelelő felügyelet nélkül hagyjuk otthon őket, legalább hívjuk fel a figyelműket ezekre a kockázatokra. Ugyancsak komoly veszélynek vannak kitéve a szellemi vagy fizikai hátránnyal élők, s nem kevésbé a nyelvünket nem értő, nem beszélő külföldiek. Legtöbbször ilyenkor a magyar viszonyokat nem ismerők jóindulatával, kiszolgáltatottságával élnek vissza.

Emellett előfordulhat, hogy érzelmi okokból csökken valakinek az ébersége, ellenálló képessége a szélhámosokkal szemben. Különösen veszélyes lehet egy érzelmileg instabil állapot, depresszió, vagy egyszerűen egy nehezebb élethelyzet. A mások gyengeségével, kiszolgáltatottságával visszaélő csalók ugyanis pontosan tudják, mit kell mondaniuk, hogyan kell viselkedniük ahhoz, hogy elnyerjék leendő áldozatuk jóindulatát.

A kapzsiság nagy kísértés, melynek könnyen áldozatul eshetünk. Profi elkövetőknél előfordul, hogy úgy állítják be magukat, mintha meg szeretnék venni lakásunkat. Általában olyan összeget kínálnak, amiről soha nem is álmodtunk, így könnyebben beengedjük őket otthonunkba, ők pedig a saját engedélyünkkel mérik föl lakásunkat. Mások egy távoli rokonunk állítólag ránk hagyott hatalmas örökségének ügyét kívánják velünk tisztázni. Egy-egy ilyen esetben mindenek előtt józanul mérlegelnünk kell, hogy az összeg, amit lakásunkért kínálnak reális-e, illetve utána kell néznünk, hogy valóban hozzátartozónk volt-e a milliókat ránk hagyó állítólagos rokon. Fontos, hogy ne hagyjuk, hogy megszédítsenek a látszólag szép ígéretek, mert a végén könnyen előfordulhat, hogy a pénz helyett az üres lakásunk fogad egy szép napon.

Egyedül élő férfiaknak érdemes óvatosnak lenniük azokkal a nőkkel, akik néhány órás ismeretség után felajánlkoznak, hogy szívesen felmennének a férfi lakásába. Megeshet, hogy a szexuális ígéret nem több olcsó álcánál és reggel hiába keressük pénztárcánkat, könnyen mozdítható értékes tárgyainkat.

Kincs István
Elnök
Őrmester Zrt.

e-mai cím: istvan.kincs@ormester.hu

Nyomtatásra és gyengén látóknak!

Cikk információk:

Cím: A biztonság pszichológiája
Dátum: '07.05.13
Kategória: Lakásinfó
Következő cikk: » Ahol a kert a világot szimbolizálja
Előző cikk: « Feng shui lakberendezés: színek, formák, illatok és hangok

Kezdőlap

Hirdetés

Partnereink:Minőségi parókák

Megrendelés: