A hónap stílusaHirlevél

A hónap stílusa

Távol-keleti harmónia

A Távol-Keletről mindenkinek valami csodálatos, mesés és egzotikus jut eszébe. Ma már egyre többen vannak, akik személyesen is jártak ezen a messzi vidéken. A távol-keleti kultúra kincsei, filozófiája és vallásai már régóta nem ismeretlenek Európában, de hogy a stílusjegyei mennyire alkalmazhatók a hétköznapok gyakorlatában - nos márciusban ezt járjuk körül.

Varázslatos szépségű táj, több ezer éves kultúra, mesébe illő épületek, ruhák, különleges fűszerekkel készült egzotikus ételek és mosolygó emberek mindenütt - általában ilyesmire asszociálunk, ha a Távol-Keletet említik. Ázsia keleti és déli részének sokrétű kultúrája szinte mindenkit megragad, ki így, ki úgy próbál valamit hazahozni belőle.

Egy európai ember számára általában vonzó az a titokzatosság és rejtélyesség, ami a távol-keleti szokásokat, építészetük és művészetük szimbolikáját körüllengi. "Van az ő szépségükben valamilyen légies, földön túlian finom, leheletszerű fegyelem, mely mintha abból eredne, hogy tudják: az ember által teremtett világban, s magában a japánok által átélt természetben is minden egyes elemnek harmóniában és tökéletesen kimért arányokban kell a többivel és az egésszel lennie" - nyilatkozta Krasznahorkai László író.

Ez az eszményi tökéletesség európai szemmel nézve is csodálatos és vonzó. Az elmúlt másfél évtizedet meghatározó minimalista belsőépítészeti stílus gyökerei is a Távol-Keleten keresendők. Nem véletlen, hogy egy idő után az eredeti lakberendezési filozófia, a feng shui is igen népszerű lett Európában és azon belül Magyarországon is. Számos könyv és folyóiratcikk foglalkozott a témával, és mutatta be a lakberendezésnek ezt a mienktől olyannyira különböző felfogását.

A távol-keleti filozófia és életfelfogás egyes vonásait már korábban is megismerhettük, ha máshonnan nem, a harcművészetekből és az azokat népszerűsítő akciófilmekből. Ki ne emlékezne a Csillagok háborújának jedi lovagjaira, akik lenyűgöző önfegyelmükkel és koncentráló képességükkel győzték le ellenfeleiket. A harcművészeten keresztül lett széles körben ismert és sokak számára vonzó a buddhizmus. Sok európai és amerikai, köztük népszerű sztárok is áttértek erre a hitre. Sokak számára lehet szimpatikus az a gondolat, hogy önmagában semmi sem tökéletes, a tökéletesség a dolgok közötti harmóniában rejlik. Ha valami változik, merthogy változnia kell, akkor a többi dolgot kell utána igazítani, és nem arra törekedni, hogy visszaállítsuk az eredeti állapotot, hisz az már úgysem lehetséges.

Nyomtatásra és gyengén látóknak!

Cikk információk:

Cím: Távol-keleti harmónia
Dátum: '12.02.29
Kategória: A hónap stílusa
Következő cikk: » Mediterrán minta
Előző cikk: « A báli időszak királynője: a gyémánt

Kezdőlap

Hirdetés

Partnereink:Minőségi parókák

Megrendelés: