SztárnegyedHirlevél

Sztárnegyed

"Súlyos" kérdésekről Béres Alexandrával

Nemrég jelent meg Béres Alexandra Súlykontroll című könyve, amely a táplálkozás, a mozgás és a pszichológia együttes rendszereként kínál egyedi életmódprogramot. Na jó, mondhatnánk, könnyű egy sportembernek. De vajon tényleg könnyű-e? Fitnesz-világbajnokunkkal Váci úti "mozgáscent-rumában" beszélgettünk.

- Bocsásson meg, de ebben a mi mai világunkban azzal a programmal, ami önfegyelmet sugall, nagyon nehéz lehet az embereket megnyerni. Amikor többek között azzal az érvvel ösztönöznek minket vásárlásra, "mert megérdemlem", nekem ez heroikus vállalkozásnak tűnik az ön részéről.

- Az tény, hogy az emberek életéből manapság két alapvető fogalom hiányzik, az egyik a figyelem, a másik a fegyelem. Pedig edzőtermi tapasztalataim alapján mondhatom, hogy az emberek rettenetesen ki vannak éhezve arra, hogy valaki csak velük törődjön, csak rájuk figyeljen. Minél többet foglalkozom a testkultúrával, a fogyással, annál inkább rájövök, hogy a képlet jóval egyszerűbb, mint gondolnánk. Minden problémánk a szellemi-testi elkényelmesedésünkre és a megváltozott étkezési szokásainkra vezethető vissza. Összességében egyre messzebb kerülünk a természetes valónktól. Hogy ez mennyire zavarja az embereket, hogy mennyire rosszul érzik magukat ebben az állapotukban, az abból derült ki, hogy rengeteg e-mailt kaptam, amiben segítséget kérnek tőlem. De hasonló problémákkal fordultak hozzám a fitnesz edzéseken is.

- Az emberek hajlamosak kívülről várni a segítséget. Sokszor már az is problémát okoz, ha otthon, egyedül el kell végezniük néhány tornagyakorlatot.

- Ugyanis hajlamosak vagyunk megideologizálni a lustaságunkat. Érdekes módon viszont azzal mindenki tisztában van, hogy a mindennapos sütizés ártalmas az egészségére. Én éppen arra szeretném rávenni az embereket, hogy teremtsenek egyensúlyt az életük minden területén. Legyenek annyira igényesek, hogy ügyelnek a súlyukra, mind egészségi, mind esztétikai szempontból. Amerikában évente 300 ezer áldozatot szednek az elhízás nyomán kialakult betegségek, ami több, mint az AIDS-ben elhunytak száma.

- Amikor nem élet-haláról, akkor szerintem a jobb életminőségről beszélünk a súlykontroll kapcsán. Ha a végeredményt tekintem az ön megjelenésén, azt kell gondolnom, hogy mindig nagyon fegyelmezett volt.

- Szerintem a versenysportban nagyon könnyű fogyókúrázni, mert az embernek van egy nagyon fontos célja, s mindent annak vet alá. Az egész életünkre megteremteni ezt az egyensúlyt sokkal nehezebb. Állandóan az jár az agyunkban, hogy egyszer élünk, épp ezért nem szeretnénk lemondani semmiről sem. Holott nem is kell, csak egyszerűen találjuk meg az arányokat.

- Ez a fegyelmezettség önben belülről fakadt, vagy ezt látta otthon?

- Én a sport iránti szeretetemet abszolút a szüleimtől kaptam. Amikor közösen sportoltunk, mindig nagyon megdicsértek. Sokat kirándultunk, de nem úgy, hogy a kocsitól az első büféig és vissza. A sikerélmények hatására pedig kialakult egy saját belső igény, amit úgymond már csak karban kell tartani.

- Olvastam valahol, hogy rendszeresen fut. Ezek szerint az edzőtermi gépeket nem is használja?

- Amikor tartom az óráimat, természetesen mindent végigcsinálok a résztvevőkkel együtt. Az egy alapedzés, ami mellé másra nem is lenne szükségem. A futás ellenben rólam szól, kikapcsol abból a rengeteg feladatból, ami vár rám nap mint nap. Általában a szabadban futok, de ha rossz az idő, akkor bekényszerülök az edzőterembe. Súlyzós gépeket pedig már egyre ritkábban használok. Itt megint csak az egyensúlyról van szó, magyarán nem szeretném túlzásba vinni az edzéseket.

- Most sokan felsóhajtanak, hogy bárcsak itt tartanának már. De ha jól tudom, volt egy olyan időszak az aktív pályafutása után, amikor vissza kellett szoknia a normális étkezésre.

- A fitnesz étkezés nagyon szélsőséges, ezért meg kellett tanulnom visszahozni a normál ételeket az életembe, át kellett állítanom az anyagcserémet. Mindez annyira érdekelt, hogy az egyetemen még a szakdolgozatomat is táplálkozás témából írtam. Aztán elkezdtem dolgozni dietetikussal, a könyv megírása előtt és közben pedig szakemberekkel konzultáltam.

- Ön rengeteg órát tart, intézi saját üzleti ügyeit, bemutatókon vesz részt, vélhetően az életmódjának köszönhetően kiváló a munkabírása.

- Ehhez az is kell, hogy olyan feladataim legyenek, amelyeket szeretek. Kialakult egyfajta életstílus, amelyben központi szerepe van a személyes példamutatásnak.

- Ha már stílusról beszélünk, az ön megjelenése feltétlenül mindig sportosságot sugall?

- Szerintem inkább a nőiesen konzervatív leírás illik rám. Ami abból is adódhat, hogy egy nagyon meleg, nagyon szeretetteljes környezetben nőttem fel. Ami abszolút átmentődött mára is, szeretünk együtt lenni. Kifelé pedig megpróbálok teljesen természetesen viselkedni, ami annál is könnyebben megy, mert nem tudom megjátszani magam, képtelen vagyok rá. Nincs bennem görcsös megfelelni vágyás, még ha ez olykor versenyhátrányhoz is vezet. Annyira nincs bennem egyébként magamutogatási vágy, hogy nyaralni is jobban szeretek külföldön, ahol nem ismernek.

- Miközben vérbeli budapesti, városi jelenség. Már csak azért is, mert amire megoldást kínál, az kifejezetten urbánus jelenség.

- Abszolút városi vagyok, noha Szentendrén lakom. Hozzátartozik az életemhez a pörgés, hogy több helyszínen kell lennem egy nap, és szeretem Budapestet.

- Az, gondolom, természetes, hogy Béres Alexandra a súlykontroll elvei szerint étkezik. De hogy tolerálja vagy követi ezt a család?

- Hosszú idő óta odafigyelek a táplálkozásomra, tehát számomra ez természetes. De soha nem akartam rákényszeríteni ezt a környezetemre. Én a férjemnek sem mondom, hogy ne egyen ezt vagy azt, sőt, el is készítem neki. Csak mellé tettem az asztalra az én fogásaimat, amelyeket fokozatosan megkedvelt, mi több, jobban is érezte magát a rendszeres fogyasztásuk nyomán. Én akár neki, akár másnak csak akkor tudok segíteni, ha megfogalmazódik benne az igény a változásra.

Tóth Gábor Ákos

Nyomtatásra és gyengén látóknak!

Cikk információk:

Cím: "Súlyos" kérdésekről Béres Alexandrával
Dátum: '07.03.31
Kategória: Sztárnegyed
Következő cikk: » Ákos - akit a közönség a tenyerére vett
Előző cikk: « A csend hangjai Lovász Irénnel

Kezdőlap

Hirdetés

Partnereink:Minőségi parókák

Megrendelés: