Country style, avagy békés egymás mellett élés

Ha jön a tavasz, a szép idő, szívesen hagyjuk magunk mögött a várost, és megyünk vidékre, ahol jó levegő és nyugalom vár. Épp ezért a májust a country style-nak, azaz a vidéki stílusnak dedikáljuk.

A vidéki stílus elsősorban egyfajta idilli állapotnak szolgál háttérül. Nem annyira formai jegyek jellemzik, inkább egyfajta életszemléletet fejez ki. A természettel szorosabb kapcsolatban álló, lassabb ritmusú életmód, melynek kulcsszavai az egyszerűség, a kényelem és a praktikusság. Az igazi vidéki ház természetes és hagyományos anyagokból épül. Ez a különböző tájakon más és más anyagot jelent, hisz vidéki ház éppúgy van Mexikóban, mint Norvégiában. Közös vonásuk a tradíció tisztelete, az eredeti építészeti megoldások, ajtók, ablakok, lépcsők, korabeli használati tárgyak megőrzése, hisz az éghajlati viszonyoknak ezek felelnek meg a leginkább.

A legokosabb, legszellemesebb megoldásokat, a legfunkcionálisabb tárgyakat bizony az idő alakítja ki. Jellemző a vidéki stílusra a régi használati tárgyak: például kosarak, vasalók gyűjtése. Persze nem valami múzeumra kell gondolni, hisz a vidéki stílust könnyedség, kötetlenség jellemzi. Egy vidéki házban elöl maradhat a délutáni szunyókáláshoz használt takaró, az este hordott vállkendő, a bejárati ajtó mellett ott a bakancs és az esőkabát. A szobákban sok a természetes anyagú textília: párnák, csipkék, terítők, szőnyegek. Lényeg az otthonosság.

Jellemző a különféle stílusú motívumok keveredése is. Azelőtt a városi lakásban már nem használt holmik kerültek a vidéki házba, hisz ami már kicsit tönkrement, az falun még jó volt. A divatból kiment pulóver, a kicsit kopott szőnyeg, a megfogyatkozott étkészlet darabjai gyakran kerültek a vidékre. Nem baj, ha valami nem új, elég, ha szép és még használható. Épp ezért a vidéki stílus berendezési tárgyai között nagyon sokféle holmi megfér egymás mellett: antik és modern, filléres és drága, naiv és kimunkáltabb. A lényeg, hogy a háziaknak tetsszen, esetleg érzelmileg kötődjenek hozzájuk. Épp ezért a country style az egyik legszemélyesebb stílus, mely persze nemcsak vidéken, hanem a nagyvárosi forgatag egy nyugodtabb zugában is kialakítható.

Nyomtatásra és gyengén látóknak!

Cikk információk:

Cím: Country style, avagy békés egymás mellett élés
Dátum: '13.04.30
Kategória: A hónap stílusa
Következő cikk: » Korunk hőse: az etikus hacker
Előző cikk: « A vidéki stílus nem lemondás a komfortról

Kezdőlap

Hirdetés

Partnereink:Minőségi parókák

Megrendelés: