AsztaltársaságHirlevél

Asztaltársaság

A terítés művészete

A terítő anyagának kiválasztását nemcsak a teríték jellege határozza meg, hanem a lakásbelső többi kelméje is. Egy vidéki ház miliőjében például a természetes anyagok szépsége dominál: rusztikus len vagy pamutvászon terítők, kézzel szőtt szalvéták, hímzett abroszok. A klasszikus (inkább városi) enteriőröket a mívesebb kelmék uralják: finom csipkék, hernyóselymek, fémes, fénytörő matériák feleselnek a csiszolt üvegeknek, igényes porcelánoknak.

Az abrosznak nemcsak az anyaga, de a mintázata is igen meghatározó, egyfelől alapja a teríték kompozíciójának, másfelől viszont egyben inspiráló elem is. Egy virágmintás csésze motívumai például azonos vagy más léptékben folytatódhatnak a terítőn. A minták jellege idomulhat az étkészlethez - vagy éppen ellenpontozza azt. A pöttyös felület, a csíkritmusok játéka vagy a különböző színállású kockás abroszok derűt varázsolnak mindannyiunk otthonába.

Azonos terítőt más-más anyagokkal és kiegészítőkkel társítva rendkívül sokféle hangulatot tudunk kialakítani. Ünnepélyességet például többféle módon is az asztalunkra varázsolhatunk. Az üveg csillogása egyszerre sugároz meghittséget, pompát és emelkedettséget. Légiességével ellenpontozza a csíkos terítő csöppet sem könnyed jellegét. Ha a teríték minden eleme üvegtárgy - tányérok, poharak, butella -, átlátszóságukkal engedik érvényesülni az alap színvilágát és mintáját. Az üveg transzparenciája és zöldes tónusa jól kiegészül a vörös-zöld-óarany sávos abrosszal.

Több aranyat, fémes felületet használva szintén fölkelthetjük az asztalnál ülőkben az ünnepélyesség érzését. Ezt fokozhatjuk gyertyákkal, mécsesekkel, a tükröző felületeken megsokszorozva. Ugyanennek a terítőnek más hangsúlyt adhatunk a ráhelyezett textil kiegészítőkkel (stóla, futó, szalvéták, alátétek). A dupla terítő alkalmazásakor pedig újabb lehetőségek tárulnak fel. A csíkos abrosz alá bármelyik árnyalatából választott egyszínű textillel teríthetünk, az adott alkalom jellegétől függően. A terítő stílusához és szín-világához hangolt különböző zöldség-, gyümölcs- és virágdekorációkkal szintén életre kelthetjük a legegyszerűbb terítéket.

Gulyás Judit-Szeleczky Ildikó

Nyomtatásra és gyengén látóknak!

Cikk információk:

Cím: A terítés művészete
Dátum: '06.11.29
Kategória: Asztaltársaság
Következő cikk: » Ünnepek asztalai
Előző cikk: « A stílusos terítés kellékei

Kezdőlap

Hirdetés

Partnereink:Minőségi parókák

Megrendelés: