"Riasztó" rendszerek

...a riasztók, vagyis a hangjelzők, sem a személygépkocsik sem pedig a lakóházak esetén nem okoznak semmiféle különösebb hatást. Ahogy a bűnözőket nem készteti menekülésre, ugyanúgy sem a szomszédok, sem a közelben lévők nem rohannak a helyszínre, hogy fölkínálják segítségüket. Mégis egyre több lakástulajdonos védi értékeit különböző biztonságtechnikai rendszerekkel.

Ezek a behatolásjelző rendszerek az alábbi főbb elemekből épülnek fel:
1/ Érzékelők. Manapság még az érzékelőknek viszonylag nagy számban vannak téves jelzései, gyakran előfordul, hogy olyankor is jeleznek, mikor nincs betörési esemény. (Tulajdonképpen ezek a jelzések nem téves jelzések, hiszen az érzékelők szinte minden esetben valamilyen fizikai jelenséget érzékelnek - pl. egy pók közvetlen közelről a mozgásérzékelő "látókörébe" kerül.) A leghatékonyabb érzékelő az ún. kombinált vagy duál-érzékelők, amelyek csupán akkor továbbítják a jelzést a központi egységnek, ha egyszerre mind a két különböző típusú érzékelő vette a jelzést.

2/ Központi egység. A központi egység kezeli az érzékelőkben keletkező jelzéseket. Itt lehet a rendszert beélesíteni ill. készenléti állapotba kapcsolni. Ma már a komolyabb rendszerek mindegyike szabotázs-védett, ami azt jelenti, hogy esetleges rongálásokat is feldolgoz a központi egység. Ez az egység tartalmazza a rendszer valamennyi beállítását, vagyis működésének alapjait is.

3/ Szünetmentes tápegység. Biztosítja, hogy a rendszer egy esetleges áramkimaradás esetén is akár több napig működőképes legyen.

4/ Hangjelző. A hangjelzőket a telepítők általában a lakótéren kívül helyezik el.
Ezek azok a "fránya" hangjelzők, amikre manapság szinte mindenki fittyet hány, függetlenül attól, hogy melyik oldalhoz tartozik, illetve függetlenül attól, hogy hány decibel hangerővel szólalnak meg. A hangjelzők ugyanis mindenkihez szólnak, ezért aztán senki sem reagál!

A betörésjelző rendszerek kétféle kivitelben készülnek manapság:
a/ Beltéri rendszerek. A biztonságtechnikai cégek mérnökei előszeretettel ajánlanak beltéri rendszereket a megrendelőknek, melyek sok esetben megbízhatóbban működnek mint a kültériek, mivel lényegesen kevesebb váratlan környezeti hatásnak (erős szél, madarak stb.) vannak kitéve. Sőt a telepítés is egyszerűbb beltéren, hiszen időjárástól függetlenül a munka bármikor elvégezhető. Kriminológiai szempontból természetesen számtalan rizikótényezőt felvethetnénk a beltéri rendszerekkel kapcsolatban. Mit tehet például az éjszakai álmából hirtelen felriasztott házigazda, ha riasztó jelzése adatai szerint a nappalijában idegen személy tartózkodik? Néhány riasztórendszer még ezt sem jelzi egyértelműen, csupán arra utal, hogy hányas számú érzékelő váltotta ki a jelzést. "Megnyugtatásul" azonban el kell mondanom, hogy a rendszerleírások pontosan tartalmazzák, hogy a különböző "védelmi hurkok", vagyis zónák melyik helyiséghez tartoznak, ha tehát a házigazda alaposan megtanulta ezt a leírást, és nem felejti el azt, továbbá pánikba sem esik, akkor nincs más hátra, mint felvenni a harcot a betolakodóval.

b/ Kültéri rendszerek. A kültéri rendszerek kivitelezésével kapcsolatban számtalan zavaró tényezővel kell számolnia a telepítő cégeknek. Hogy csupán néhány szempontot említsek. A ház előtti fa ágait egy erősebb vihar az érzékelő érzékelési terébe mozgatja, mely természetesen riasztási jelzést küld a központnak. Az automata locsoló-rendszer vízsugara is számtalan esetben aktiválta már a kültéri rendszerek érzékelőit. Nagyobb testű háziállatok, például kutyák mozgása is kiválthat jelzést. Természetesen ilyen zavaró tényezők mellett is létesíthető megbízható kültéri védelmi rendszer, de megállapítható, hogy a kültéri rendszerek optimális kialakítása lényegesen komplikáltabb feladat, viszont ezzel szemben időben tájékoztatja a tulajdonosokat az esetleges behatolási szándékról. A házigazdáknak bőven van idejük és módjuk az esetleges felkészülésre, biztonsági cég illetve a rendőrhatóság értesítésére.

Általánosságban el kell mondani a behatolásjelző rendszerekkel kapcsolatban, hogy a behatoló személyeket nem állítják meg, csupán jelzést adnak, mely többnyire csak megzavarja a betörőt, de nem feltétlenül rettenti el tette elkövetésétől. A lakásvédelmi rendszerek hosszú távra készülnek, ezért célszerű jó minőségű és tartós megoldásokat választani, szakavatott cég bevonásával. A telepítést követően a karbantartási megállapodásról se feledkezzünk meg, hiszen a legjobb rendszereket is időről időre felül kell vizsgálni. A betörésjelző rendszerek puszta felszerelése azonban önmagában véve nem elegendő a családtagok testi épségének megvédésére.

Kincs István
Őrmester Kft.
Elnök
E mail: istvan.kincs@ormester.huNyomtatásra és gyengén látóknak!

Cikk információk:

Cím: "Riasztó" rendszerek
Dátum: '06.05.31
Kategória: Lakásinfó
Következő cikk: » Gondoskodóbb otthonok
Előző cikk: « Nyári életmódi

Kezdőlap

Hirdetés

Partnereink:Minőségi parókák

Megrendelés: