A shaker stílus jellegzetességei 2

A shakerek puritán világnézete a lakberendezésükben is tükröződik, a vallási gyülekezet egyszerű, tiszta szerkezetű bútoraikkal sajátos, máig élő stílust hozott létre. A forma minden esetben alárendelődik a funkciónak. Bútoraik tömörfából, kevés díszítéssel készülnek, rendkívül praktikusak. A shakerek igazi feltalálók, az ő nevükhöz fűződik például a hintaszék kitalálása is.
hintaszék
Az ülőalkalmatosság eredetileg azzal a céllal született, hogy az öregeknek és betegeknek kellemes, ringatózó mozgást biztosítson. A székek cseresznyefából készültek, az ülésrészt fonott gurtnikból alakították ki, lábait pedig két, hajlított lécre szerelték. Rövid idő elteltével a rocking chair a shaker nappalik elmaradhatatlan tartozékává lépett elő, minden amerikai verandán megtalálhatóvá vált, társadalmi helyzettől függetlenül. A hintaszék mindenki bútorává vált, a demokrácia egyfajta szinbóluma lett, és a későbbiekben sem vesztett népszerűségéből. Tudták például, hogy Picasso műtermében is számos hintaszék kapott helyet, amellyen a társaság ringatózva elmélkedett, beszélgetett. Ezek kívül számos praktikus megoldást ötlötek ki: a beépített szekrényt, a görgős ágyat. Jellegzetes bútordarabok még az ácsolt asztal, a még Angliából hozott, rácsos hátú, úgynevezett Windsor-szék.
A shakerek otthonuk falaikat egyszerű, natúr színekre festik, vagy faburkolatot alkalmaznak: horgonycsapos lambérialécekkel teljesen, vagy csak részben, az ablakpárkányig, vagy a térdfalig burkolják helységeiket. A padló vagy terrakotta, vagy parketta, amelyre kisebb, nem az egész padlózatot fedő gyékény-, vagy csomózott szőnyeget fektetnek.

shaker háló


  • 1. A shaker stílus jellegzetességei 2
  • 2. Folytatás

Nyomtatásra és gyengén látóknak!

Cikk információk:

Cím: A shaker stílus jellegzetességei 2
Dátum: '06.11.16
Kategória: Vidéki stílus
Következő cikk: » Illik-e hozzám? 2
Előző cikk: « A shaker stílus eredete 2

Kezdőlap

Hirdetés