Stílusokról általábanHirlevél

Stílusokról általában

Optikai csalódás

E torzulások lehetnek gátjai a tökéletes harmónia kialakításának. Időben felismerve, megelőzve, ez a zavaró tényező kiiktatható. Jól alkalmazva, a kevésbé jó adottságú terekből is kellemes otthont varázsolhatunk.
Agyunk begyakorlottsága, emlékezete, hat az ingerek felvételére és feldolgozására. Így a térbeliség, az irányok, az arányok korábbi beidegzettsége, módosíthatja a keletkező képet. Ha például egy belső teret vízszintes irányban erősen tagolunk, akkor ebbe az irányba az kitágul.
A tér tagoltsága becsapja agyunkat, és olyan képet láttat velünk, ami eltér a valóságtól. Amikor agyunk ellentétes üzeneteket kap szemünktől , optikai csalódásban van részünk.
optikai csalódás

A színes vonalak egyformák. Az épület hozzánk közelebb álló éle a valóságban magasabbnak látszik, de az agyunkban kialakult kép szerint az épületek négy sarka egyforma magas, ezért a látott él magasságát agyunk önműködően megrövidíti.
A második esetben az agyunkban rögzült kép szerint a szoba minden sarka egyforma magas, ezért agyunk a hátsó él magasságát automatikusan megnyújtja.

optikai csalódás

1. A piros és kék, valamint a zöld és a sárga vonalak egyformák, de ha egy vonal végeit körbezárjuk, az rövidebbnek hat.
2. A két téglalap méretei azonosak, mégis a függőleges helyzetben lévőt nagyobbnak érzékeljük.
(Egy tárgy magasságát általában túlbecsüljük, szélességét alábecsüljük.)
3. A két négyzet egyforma, de ha egy formát bonyolultan, apró részekre osztunk, kisebbnek tűnik, mint a felosztatlan.
optikai csalódás

Ha egy formát több kisebb közé helyezünk nagyobbnak, nagyobb alakzatok között kisebbnek fog tűnni a valóságosnál.

Nyomtatásra és gyengén látóknak!

Cikk információk:

Cím: Optikai csalódás
Dátum: '05.09.29
Kategória: Stílusokról általában
Következő cikk: » A színek viszonylagossága
Előző cikk: « Színek és hatásaik - Alapfogalmak

Kezdőlap

Hirdetés