Költözik az új Nyolcak kiállítás

null
A betegek gyógyulásában jelentős szerepe van a művészeti terápiának, ezért a mentális problémákkal küzdőket segítő Ébredések Alapítvány is szorgalmazza a betegek és a művészet összekapcsolását. Az alapítvány által működtetett Semmelweis Egyetem Közösségi Pszichiátriai Centrum január 13-ig adott otthont az új Nyolcak művészeti csoport alkotásainak.

A művészet és a pszichiátria kapcsolata már a XX. század elején megalakult - társadalmi reformokat követelő - régi Nyolcak (tagjai: Berény Róbert, Czigány Dezső, Czóbel Béla, Kernstok Károly, Márffy Ödön, Orbán Dezső, Pór Bertalan, Tihanyi Lajos) munkásságában is megjelent. A csoportosulás egyik oszlopos tagja, Berény Róbert napi kapcsolatban volt olyan jelentős analitikusokkal, mint Freud vagy dr. Ferenczi Sándor. A festőművészt mindig is érdekelte a pszichoanalízis, melyet maga is tanult és művelt.

A régi elődöket követve megalakult az új Nyolcak Aknay János, Csorba Simon, Farkas Ádám, Csáji Attila, Fejér Hadúr Péter, Kovács-Péter Balázs, Lapu Mihály és dr. Táncos László részvételével. Közülük Csorba Simon annak a Mentonopon Csoportnak volt a vezetője, amely dr. Gerevich József pszichiáter ötlete nyomán, az 1978-ban létrejött "Na'Conxypan" elnevezésű önképzőkörből nőtte ki magát. "Amikor 1980-ban átvettem a csoport vezetését, a fantázianév átalakítása természetes velejárója volt közösségi, terápiás, művészeti aktivitásunknak. A Mentonopon rajtam kívül más emberek számára is létező dologgá, fogalommá alakulhatott. Most pedig az új Nyolcak vezet vissza az önképzőkörös gyökerekhez" - mondta Csorba Simon, a Mentonopon csoport vezetője.

2009 decemberében az Ébredések Alapítvány által üzemeltetett Semmelweis Egyetem Közösségi Pszichiátriai Centrum tulajdonába került a csoport több mint 20 évvel ezelőtt készített alkotásainak gyűjteménye. A budapesti Kálvária téren működő intézmény befogadta továbbá az új Nyolcak első kiállítását is. "Közösségi pszichiátriánk épületében korábban Nappali Kórház volt, mely már az 1980-as években helyet adott az underground művészeti csoportosulásoknak. A mentális problémákkal élők tehetségének felfedezése segíti a rehabilitációt, a művészet szabadságot ad, és ez által egy szabadabb világ felé vezeti a betegeket is. A hagyományokat folytatva mi is szívesen fogadjuk a művészeket, valamint a művészetek iránt érdeklődő pszichiátriai betegeket" - hangsúlyozta dr. Harangozó Judit pszichiáter, az Ébredések Alapítvány vezetője. Január 13-tól egyébként a Magyar Hospice Alapítvány épületében látható az új Nyolcak alkotócsoport kiállítása.

Nyomtatásra és gyengén látóknak!

Cikk információk:

Cím: Költözik az új Nyolcak kiállítás
Dátum: '11.01.19
Kategória: Vezércikk
Következő cikk: » Környezettudatos sztárok
Előző cikk: « Stílusos ajándékokkal a válsághangulat ellen

Kezdőlap

Hirdetés

Partnereink:Minőségi parókák

Megrendelés: