Sztárparádé a Szőnyi úton

null
A sportágról könyvet is írt Faragó Richard sportriporter számára nem kérdés, melyiket választaná, ha egy időben játszanák a labdarúgó Bajnokok Ligája-döntőt és a Super Bowlt. Már csak azért is - mondja -, mert az európai fociban a nagy téttel bíró mérkőzések gyakran unalmasak, a csapatok nem győzni akarnak, hanem elkerülni a vereséget.

Amerikában éppen fordítva van. A sportágban komoly pénzek mozognak, celebek tolonganak a csapatok körül, mégis, minél nagyobb a tét, általában annál színvonalasabbak és izgalmasabbak a meccsek. Nincsenek nézőtéri balhék, futball-huliganizmus. Az idegenbe látogató drukkerek a hazai közönséggel elvegyülve, családias hangulatban szurkolnak.

null
A közelmúltban rendezték a hatodik magyar bajnoki döntőt a fővárosban, a BVSC Szőnyi úti stadionjában. A Budapest Wolves több ezer néző előtt, karneváli hangulatban 58:0-ra legyőzte a Nyíregyháza Tigers csapatát.

Noha a magyar bajnokságot nem lehet az NFL-hez, az amerikai profi ligához hasonlítani, idehaza is érzékelhetően javul a színvonal. Ezt igazolja a legutóbbi döntőre kilátogató mintegy háromezer szurkoló és azok az ismert személyiségek, illetve vállalatvezetők, akik a VIP-páholyból követték az eseményeket. A kezdőrúgást Szalai Annamária, a nemzeti média és hírközlési hatóság elnöke végezte el, de olyan művészek is feltűntek a tribünön, mint Bódy Magdi vagy St. Martin.

null
Faragó Richard 2004-ben elsősorban azért igazolt át a köztévétől a SportTV-hez, hogy amerikaifutballt közvetíthessen. Utólag bevallja, attól tartott, hogy a kezdeti fellángolás után lohadni kezd a nézők érdeklődése. Az ellenkezője történt. Az évek során kialakult néhány százezres tábor folyamatosan növekszik. A rendszeres tévéközvetítések hatására az amerikaifutball gyökeret vert Magyarországon.

"Megszületett egy új, dinamikusan fejlődő sportág. Ilyesmire a rendszerváltás óta nem volt példa" - magyarázza Tóth László, a 2005-ben alakult Magyar Amerikaifutball Szövetség elnöke.
Mindent a nulláról kellett kezdeni, pénz és tradíciók nélkül. Nem voltak szakemberek, játékvezetők, tankönyvek. A normálistól eltérően nem az utánpótlás adja a felnőtt csapatok bázisát, hanem fordítva, az idősebb generációt látva kezdtek el játszani a fiatalabbak - tájékoztatott Tóth László.


Nyomtatásra és gyengén látóknak!

Cikk információk:

Cím: Sztárparádé a Szőnyi úton
Dátum: '10.11.02
Kategória: Sztárnegyed
Következő cikk: » Szépségverseny budapesti épületeknek
Előző cikk: « Teljes bőrfiatalítás

Kezdőlap

Hirdetés

Partnereink:Minőségi parókák

Megrendelés: