ÉrtéktrendHirlevél

Értéktrend

Alföldi Róbert alkotásai a Belvedere galériában

null
Már megszoktuk: Alföldi Róbert kiállításait mindig nagy várakozás előzi meg, s aztán a művész többnyire meglepetéssel is szolgál. Így van ez most is: a belvárosi, Szent István téri Belvedere Szalon, Galéria és Aukciósházban Alföldi többségében legújabb munkáit mutatja be. A képek március 10-éig tekinthetők meg.

A "meglepetés" egy alkotóművész esetében pontatlan és rosszul használt kifejezés, hiszen a művésznek az a dolga, hogy - akár negatív vagy pozitív értelemben - meghökkentsen, meglepetést szerezzen. Alföldi mint színházi ember örök újrakezdő, s most bizonyította, hogy képzőművészként is képes megújulni. Nagyon helyesen tette, hogy mintegy ellenpontozásul elhozta a Belvedere galériába néhány korábbi - jellegzetes jegyekkel megfestett, megrajzolt - munkáját is, bemutatva, hogy jelenleg merrefelé is tart.

null
A tobzódó színvilág és dinamizmus az újabb képeken visszafogottá vált. Az art deco festészet és dekoratív világ idézése helyett egy mélyebb, elvontabb, már-már geometrikusan absztrakt technika, vízió jellemzi újabb képeit. A Liliom, a Leszálló pálma, a Tervrajz (hogy csak néhányat ragadjunk ki) tiszta rendszerükkel hatnak. A szárnyas angyalt megjelenítve több képe Thomas Mann és Nádas Péter írói mélységét, sokkoló világát idézi. Érdemes több időt rászánni, hosszabban elidőzni vásznai előtt. Ehhez a Belvedere nyugalmat árasztó enteriőrje remek lehetőséget kínál. Jó egy évtizede Alföldi képeit úgy válogatták be egy párizsi kiállításra, hogy nem tudták, valójában ki ő. Mindezt azok figyelmébe ajánlom, akik nem tudják elfogadni, befogadni Alföldi Róbert színész, rendező, direktor festőművészi mivoltát.

*


A kiállítás megnyitóján egy talk-show keretében Alföldi Róberttel Bánó András beszélgetett. A talk-show-t az Artchivum Kulturális Adatbázis és Művészettörténeti Kutatóközpont rögzítette (www.artchivum.com). Az Artchivum célja, hogy egy erre a célra kifejlesztett számítógépes rendszerben létrehozzon egy interaktív adatbázist, amely 21. századi szinten képes megőrizni és kutathatóvá tenni korunk művészetét. Az Artchivum várhatóan 2012-ben nyitja meg kapuit a nyilvánosság számára. Önmagában az a tény, hogy az Alföldivel készült beszélgetés bekerült az Artchivumba, többet jelent, mint rang - valódi elismerés.

Deák Attila

Nyomtatásra és gyengén látóknak!

Cikk információk:

Cím: Alföldi Róbert alkotásai a Belvedere galériában
Dátum: '10.02.22
Kategória: Értéktrend
Következő cikk: » Takarékos retro izomautó a Fordtól
Előző cikk: « Káprázatos Rózsalovag

Kezdőlap

Hirdetés

Partnereink:Minőségi parókák

Megrendelés: